ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ

 
Μελομακάρονα πολύ καλά με λεπτομέρεια.
Τα υλικά είναι ακριβώς για 80 κομμάτια.

Υλικά:
2 ποτήρια νερού λάδι,
1 ποτήρι νερού ζάχαρη και λίγο παρακάτω,
1 ποτήρι του νερού χυμό πορτοκάλι ανάμεικτο με μανταρίνι (3/4 πορτοκάλι 1/4 μανταρίνι),
ξύσμα από ένα μεγάλο πορτοκάλι (να τρίβετε το πορτοκαλί, όχι και το άσπρο διότι πικρίζει),
1 σφηνάκι κονιάκ,
2 κ.γ. μπαίκιν,
1 κ.γ. σόδα,
1 κ.γ. κανέλλα,
1 κ.γ. γαρύφαλλο τριμμένο,
1 κιλό και 200 γρμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις.
 
Στο μούλτι ρίχνουμε το λάδι και το χτυπάμε μέχρι να ασπρίσει.
Μετά το αδειάζουμε στην λεκάνη μας και ρίχνουμε την ζάχαρη ανακατεύοντας να λιώσει.
Μετά στον χυμό ρίχνουμε την σόδα και ανακατεύουμε με κουταλάκι, προσοχή να είναι το ποτήρι πάνω στην λεκάνη διότι φουσκώνει πολύ, το κονιάκ, το ξύσμα, τα μυρωδικά, τέλος το αλεύρι.
 
Προσοχή: Η ζύμη δεν θέλει πολύ ζύμωμα διότι σφίγγει (κορδάρει έλεγε ένας ζαχαροπλάστης όταν ήμουν μικρή και δούλευα σε ζαχαροπλαστείο), ίσα να ανακατευτούν τα υλικά, να γίνει μια ζύμη μάλλον μαλακιά, να πλάθεται, να μην κολλάει στα τοιχώματα της λεκάνης.
Αφήνουμε μισή ώρα και πλάθουμε χωρίς να παιδεύουμε την ζύμη στενομακρα ή και στρογγυλά, τα πιέζουμε ελαφρά στον τρίφτη να κάνουν σχεδιάκια (Φωτογραφία).
 
ΠΡΟΣΟΧΗ μην λαδωνετε τα ταψιά διότι θα καούν από κάτω, μην φοβάστε δεν κολλάνε διότι βγάζουν λάδι.
 
Ψήνουμε 20 λεπτά στους 200 βαθμούς.
 
ΣΙΡΟΠΙ: ενάμιση ποτήρι ζάχαρη,
μισό ποτήρι μέλι,
2 και μισό ποτήρια νερό.
 
Βράζουμε 5 λεπτά και ξαφρίζουμε αν βγάλει αφρούς.
Ρίχνουμε μέσα ένα ξυλάκι κανέλα, μία μύτη κ.γ.γαρυφαλο τριμμένο και βράζουμε άλλα 5 λεπτά.
Αφήνουμε να γίνει χλιαρό.
Εγώ έχω ένα στραγγιστήρι (Φωτογραφία), ρίχνουμε στην κατσαρόλα με το χλιαρό σιρόπι λίγα λίγα τα μελομακάρονα (να μην είναι και τελείως παγωμένα ούτε ζεστά).
 
ΠΡΟΣΟΧΗ:
τα αφήνουμε στο σιρόπι μόνο μισό λεπτό.
Αν δείτε ότι δεν αποροφάνε μέχρι μέσα αφήστε τα λίγο ακόμα.
Τα βγάζω, τα βάζω στο στραγγιστήρι (φωτογραφία) και μεταφέρω σε δίσκους να κρυώσουν πολύ καλά.
Ρίχνω από πάνω χοντροσπασμένο καρύδι και μέλι.
Δεν υπάρχει περίπτωση να μην σας πετύχουν. Την συνταγή την έχω από το 1967.
Καλές γιορτές σε όλους!!!

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ