ΠΑΣΤΕΛΙ
Τέλειο σνακ για όλες τις ώρες και πολύ υγιεινό!
Υλικά:
300 γραμμάρια σουσάμι,
300 γρμ μέλι,
αμύγδαλα καβουρδισμένα ολόκληρα.
Η συνταγή είναι του Ν.Τσελεμεντέ του σπουδαίου αυτού μάγειρα και ζαχαροπλάστη που όλοι τον αντιγράφουν αλλά δεν τον αναφέρουν.
Ξεκινάω σε κατσαρολάκι να καβουρδίζω το σουσάμι ανακατεύω με σύρμα ώσπου να πάρει το χρώμα καστανόχρυσο. Όταν ακούτε να σκάει είναι έτοιμο, το μεταφέρω σε λεκανίτσα αλλιώς θα συνεχίσει να ψήνεται. Σε τηγάνι αντικολλητικό ρίχνω τα αμύγδαλα σκέτα και τα καβουρδίζω λίγο, μετά τα ρίχνω στο σουσάμι.
Σε κατσαρόλα ρίχνω το μέλι ανακατεύω, ίσως βγάλω λίγο αφρό και αφήνω να δέσει λίγο. Δηλαδή πέντε λεπτά, μετά ρίχνω το σουσάμι με τα αμύγδαλα και ανακατεύω άλλα 3-4 λεπτά. Έχω σε λαμαρίνα στρώσει αντικολητικο χαρτί και αδειάζω με μαρίζ το υλικό μου. Το στρώνω λίγο με την μαρίζ. Πριν κρυώσει το κόβω με μεγάλο μαχαίρι.
Μπορείτε επίσης να βάλετε διάφορους ξηρούς καρπούς ή και καθόλου. Είναι υπέρ τροφή (super food).
Το παστέλι το αναφέρει ο Όμηρος στην Ιλιάδα και ο Ηρόδοτος!!!!
ΥΓ. Καλύτερα να το φτιάχνουμε λεπτό και όχι πολύ χοντρό.
View the embedded image gallery online at:
https://temeni-agapimeni.gr/desserts/desserts-misc/pasteli#sigProId3d2b25ceb3
https://temeni-agapimeni.gr/desserts/desserts-misc/pasteli#sigProId3d2b25ceb3