ΣΤΑΦΙΔΟΤΣΟΥΡΕΚΑΚΙΑ
Σήμερα θα φτιάξουμε σταφιδοψωμάκια από τσουρέκι. Δεν υπάρχει καλύτερο για τα παιδιά και για όλους.
Υλικά:
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις ή για τσουρέκια,
150 γρμ βούτυρο γάλακτος,
100 γρμ γάλα,
4 αυγά,
μισό κ.γ αλάτι,
1 χαρτάκι τριμμένο μαχλέπι,
1/4 κ.γ. μαστίχα τριμμένη,
50 γρμ μαγιά φρέσκια ή δύο χαρτάκια ξερή,
1 ποτήρι του νερού γεμάτο ζάχαρη,
φιλέ αμυγδάλου προαιρετικά,
ένα πορτοκάλι μεγάλο ή δύο μικρά το χυμό και το ξύσμα,
σταφίδες μπόλικες,
εγώ τις έβαλα στο νερό μισή ώρα γιατί μου φάνηκαν ξερές, αν είναι μαλακές δεν χρειάζεται.
Έβαλα μαύρες και ξανθές.
Ξεκινάμε με την μαγιά:
Σε λεκανίτσα ρίχνω ένα ποτήρι νερό χλιαρό (ποτέ ζεστό), την μαγιά, 1κ.γ.ζάχαρη, το αλάτι και μια χούφτα αλεύρι και ανακατεύουμε.
Το βάζουμε σε μέρος ζεστό μισή ώρα, εγώ το σκεπαζω με πετσέτα της κουζίνας και μετά με κουβέρτα.
Μόλις αφρίσει είναι έτοιμη, αν δεν αφρίσει ή δεν κάνει φουσκάλες πετάξτε την. Όλη η επιτυχία είναι εκεί.
Σε λεκάνη χτυπάμε τα αυγά μετά τη ζάχαρη, το μαχλέπι, τη μαστίχα, το γάλα, το ξύσμα, το χυμό, την μαγιά, το βούτυρο (όχι όλο, κρατάμε 50 γρμ.)
Μετά το αλεύρι και μόλις το πάρει όλο (ίσως χρειαστεί λίγο ακόμα) θα γίνει μια μαλακιά ζύμη.
Τότε βρέχουμε τις παλάμες μας με το βούτυρο που κρατήσαμε και αρχίζουμε να ζυμώνουμε σιγά σιγά και θα δούμε ότι ξεκόλλησε το ζυμάρι από τα χέρια μας και από τα τοιχώματα της λεκάνης.
Τότε είναι έτοιμο.
Το σκεπάζουμε με πετσέτα και κουβέρτα 2 ώρες ή ώσπου να διπλασιαστεί η ζύμη.
Τότε χωρίζουμε την ζύμη που θέλουμε να την κάνουμε σταφυδοψωμάκια.
Άν θέλετε την κάνετε όλη.
Εγώ την χωρίζω και φτιάχνω και σκέτα τσουρέκια.
Στην μισή ζύμη ρίχνω τις σταφίδες και ζυμώνω να πάνε παντού.
Με τον ίδιο τρόπο μπορείτε να ρίξετε σοκολάτα τριμμένη ή σταγόνες σοκολάτας ή ξηρούς καρπούς.
Πλάθουμε τα τσουρέκια και τα ψωμάκια που θέλουμε και τα βάζουμε σε ταψιά με αντικολητικο χαρτί ή λαδώνουμε πολύ ελαφρά τα ταψιά.
Τα βάζω στο κρεβάτι, πάνω ένα καθαρό σεντόνι και μετά την κουβέρτα.
Αφήνω άλλες δύο ώρες και μετά χτυπάω ένα αυγό και πολύ ελαφρά με πινέλο περνάω τα τσουρέκια και ρίχνω το φιλέ αμυγδάλου.
Ψήνω 20 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς.
Μόλις πάρει το επιθυμητό χρώμα βάζουμε αλουμινόχαρτο ώσπου να συμπληρωθούν τα 20 λεπτά και 25 για τα μεγάλα.
Θα βγάζετε ένα ένα ταψί, τα υπόλοιπα σκεπασμένα. Καλή επιτυχία!!
View the embedded image gallery online at:
https://temeni-agapimeni.gr/desserts/keik/stafidotsourekakia#sigProId89be227ee1
https://temeni-agapimeni.gr/desserts/keik/stafidotsourekakia#sigProId89be227ee1