ΜΠΑΚΛΑΒΑΣ
ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΓΛΥΚΟ
Υλικά:
22 φύλλα κρούστας ψιλό ( ή και περισσότερα) για γλυκά,
600 γρμ καρυδοψυχα,
1 ποτηράκι του κρασιού σιμιγδάλι ψιλό,
1 ποτηράκι του κρασιού ζάχαρη,
1 γεμάτη κουταλιά της σούπας κανέλλα,
2 κ.γ κοφτά γαρύφαλλο τριμμένο,
αν θέλετε και μισή κούπα αμύγδαλα σπασμένα (εγώ δεν έβαλα),
Βούτυρο γάλακτος 500 γρμ.,
Γαρύφαλλα για πάνω (προαιρετικά)
Χονδροκόβουμε τα καρύδια στο μούλτι ρίχνουμε μέσα τα υπόλοιπα. Βουτυρωνουμε πολύ καλά ένα ταψί (από τα ξέβαθα καλύτερα) 34 νούμερο. Αρχίζουμε να στρώνουμε 4 φύλλα τα οποία βουτυρωνουμε ένα ένα, μετά ρίχνουμε λίγο από το υλικό μας, στρώνουμε 3 φύλλα βουτυρώνοντάς τα ένα, ένα, ρίχνουμε λίγο από το υλικό μας και τα φύλλα που προεξέχουν κάθε φορά τα γυρίζουμε προς τα μέσα (δηλαδή προς το κέντρο), με αυτό τον τρόπο συνεχίζουμε.
Στο τέλος έχουμε φυλάξει 4 φύλλα και στρώνουμε και βουτυρωνουμε ένα ένα, όσα προεξέχουν προς τα μέσα. Το τελευταίο να είναι ολόκληρο, μην έχει κομμάτια. Κόβουμε με κοφτερό μαχαίρι όπως θέλουμε, και ρίχνουμε το υπόλοιπο βούτυρο από πάνω. Βάζουμε και τα γαρύφαλλα.
Ψήνουμε στους 150 βαθμούς για μιάμιση ώρα. Μόλις πάρει χρώμα σκεπάζουμε καλά με αλουμινόχαρτο.
Αφήνουμε το γλυκό μας να κρυώσει.
Σιρόπι:
800 γρμ ζάχαρη,
μισή κούπα μέλι,
4 ποτήρια νερό,
μια φλούδα λεμόνι,
1 ξυλάκι κανέλας.
Αφήνουμε να βράσει, ξαφριζουμε αν χρειαστεί, Το σιρόπι αφήστε το να ψιλοδέσει (20 λεπτά), μην είναι σαν νερό.
Παίρνουμε με κουτάλα το σιρόπι καυτό και το ρίχνουμε στον κρύο μπακλαβά, σιγά σιγά, όχι μεμιάς. Ο μπακλαβάς πρέπει να φτιάχνεται 2 ημέρες πριν.
Καλές γιορτές 





View the embedded image gallery online at:
https://temeni-agapimeni.gr/desserts/siropiasta/baklavas#sigProId92b2d9ba2b
https://temeni-agapimeni.gr/desserts/siropiasta/baklavas#sigProId92b2d9ba2b
Καθημερινές συνταγές θα βρείτε στη σελίδα μας στο Facebook Τέμενη-Αγαπημένη