ΝΕΡΑΝΤΖΙ ΓΛΥΚΟ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ
ΝΕΡΆΝΤΖΙ ΓΛΥΚΌ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΙΟΎ, ΥΠΈΡΟΧΟ, ΜΟΝΑΔΙΚΌ, ΣΤΑΘΕΡΉ ΑΞΊΑ ΚΑΙ ΑΥΤΌ
8 νεράτζια μέτρια,
1 κιλό ζάχαρη,
1 μεγάλο ποτήρι νερό,
χυμό από μισό λεμόνι.
Πλένουμε πολύ καλά τα νεράντζια, τα ξύνουμε ελαφρά ίσα να φύγει το κίτρινο.
Τα ξεπλένουμε πάλι, και τα κόβουμε στην μέση, πετάμε τα μέσα τους και μετά σε κομμάτια 6 συνολικά.
Με μαχαιράκι κόβουμε λίγο το σημείο που ήταν το κοτσάνι.
Με βελόνα και κλωστή τα κάνουμε γιρλάντες (προαιρετικά, μπορείτε να τα αφήσετε και έτσι, ή να βάλετε οδοντογλυφίδες).
Σε μπόλικο νερό τα βράζουμε για μία φορά ώσπου με πηρούνι να τρυπήσουμε και να πέφτει.
Εγώ τα έβρασα μισή ώρα.
Μετά αδειάζουμε το νερό και βάζουμε άλλο κρύο, τα αφήνουμε όλη νύχτα αλλάζοντας άλλες τρεις φορές το νερό.
Μετά στραγγίζουμε λίγη ώρα, βάζουμε στην κατσαρόλα τα νεράντζια προσεκτικά αφού βγάλουμε την κλωστή, ρίχνουμε την ζάχαρη και το νερό.
Δένουμε κανονικά, δεν θέλει πολύ σε ένα τέταρτο είναι έτοιμο, στίβουμε το λεμόνι και αποσύρουμε από τη φωτιά.
ΔΟΚΙΜΗ ΔΕΣΙΜΑΤΟΣ:
1 ) σε ποτήρι με νερό ρίχνουμε σταγόνες από το σιρόπι και πρέπει να πηγαίνουν στον πάτο και να μην διαλύονται πάνω.
2) σε πιατέλα ρίχνουμε λίγο σιρόπι, το βάζουμε στην κατάψυξη 1 λεπτό, μετά φυσάμε και πρέπει να κάνει ζάρες πάνω πάνω,
3) ρίχνουμε 1 σταγόνα στο μεγάλο μας δάχτυλο και πρέπει να είναι στρογγυλή και να μην κυλήσει.
View the embedded image gallery online at:
https://temeni-agapimeni.gr/desserts/sweetspoon/glikonerantzi#sigProId38aa644857
https://temeni-agapimeni.gr/desserts/sweetspoon/glikonerantzi#sigProId38aa644857