ΝΕΡΑΤΖΑΚΙ ΠΡΑΣΙΝΟ ΓΛΥΚΟ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ

Νερατζάκι πράσινο γλυκό κουταλιού. Πολύ νόστιμο γλυκό αλλά το φτιάχνουν πολύ λίγοι.
100 νερατζάκια μικρά. Ή όσα θέλετε.
Εγώ μαζεύω τώρα μέχρι 2-2.5 ποντους όχι μεγαλύτερα γιατί μετά έχει δουλειά.
 
Τα πλένω πολύ καλά ρίχνω και λίγο ξύδι στο τελευταίο ξεβγαλμα.
Μετά τα βάζω στην χύτρα για μισή ώρα ακριβώς στο 2.
Αν δεν έχετε βράστε τα μέχρι να τρυπιούνται και να πέφτουν από το καλαμάκι.
Χύνω αμέσως το νερό και βάζω κρύο. Μόλις μισοκρυώσουν παίρνω ένα καλαμάκι και το βάζω όχι από το μυτερό αλλά το χοντρό από πίσω από το νερατζάκι και βγαίνοντας προς την μεριά του κοτσανιού (Φωτογραφία). Τότε βλέπουμε ότι παρασύρει το κοτσανακι. Αν δεν το κάνει, βγάλτε το με μυτερό μαχαιρακι.
Βάζουμε στην τρυπούλα ένα αμύγδαλο ασπρισμένο ή γαρύφαλλα. Εμένα ήταν μικρά και δεν χώραγαν τα αμύγδαλα και πέταξα μερικά μέσα στο σιρόπι.
Αφήνουμε συνολικά 6 ημέρες στο νερό (εκτός ψυγείου) αλλάζοντας τις πρώτες 3, τρεις φορές την ημέρα, και μετά πρωί βράδυ για να ξεπικρίσει. Όσο πιο μικρά τόσο πιο εύκολα.
Μετά βάζουμε στην κατσαρόλα ζάχαρη (Για κάθε κιλό νερατζάκια 1.200 ζάχαρη) και 2,5 ποτήρια νερό για κάθε κιλό.
Αφήνουμε να βράσει ένα τέταρτο.
Μόλις κρυώσει λίγο ρίχνουμε μέσα τα νερατζάκια σκεπάζουμε με πετσέτα της κουζίνας και μετά με το καπάκι. Αφήνουμε 24 ώρες.
Μετά δένουμε όπως όλα τα γλυκά του κουταλιού.
Ρίχνουμε μέσα μια φλούδα λεμόνι με λίγο σάρκα, ένα ξύλο κανέλλα. Γαλαζοπετρα δεν βάζω διότι την θεωρώ και είναι φυτοφάρμακο. Ας μην είναι καταπράσινα, δεν πειράζει. Έγιναν τέλεια.
Δεν νομίζω να την βρείτε πουθενά έτσι την συνταγή γιατί είμαι όλο πατέντες! Αποθήκευση σε αποστειρωμένα βάζα, ζεστό, βάλτε τα ανάποδα για 24 ώρες. Κρατάνε 3 χρόνια εκτός ψυγείου (αν πετύχει η αεροστέγαση).

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ