ΓΛΥΚΟ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ ΠΕΡΓΑΜΟΝΤΟ

ΣΥΝΤΑΓΉ ΓΛΥΚΌ ΚΟΥΤΑΛΙΟΎ ΠΕΡΓΑΜΌΝΤΟ
Υλικά:
7-8 (αναλόγως το μέγεθος) κομμάτια = 1 κιλό ζάχαρη,
μισό λεμόνι,
1 ποτήρι νερό.
 
Ξύνουμε την φλούδα με τον τρίφτη ή με το εργαλείο.
Το χωρίζουμε σε 5-6 λωρίδες.
Πετάμε τα ξυνά και τα χοντράδια στην άκρη.
Το βάζουμε σε κατσαρόλα με μπόλικο νερό να βράσει τόσο ώστε να πέφτει από το πηρούνι.
Μετά αδειάζουμε αμέσως το νερό και ρίχνουμε άλλο κρύο.
Αφήνουμε 24 ώρες, αλλάζοντας το νερό συνολικά 6 φορές.
Μετά στραγγίζουμε καλά.
Εγώ τα στύβω ένα ένα και τα γυρίζω ρολάκια σειρά σειρά στην κατσαρόλα, δεν ανοίγουν πολύ.
Άλλοι τα περνάνε σε κλωστή ρολά (βλέπε γλυκό νεράντζι)
Ρίχνουμε τη ζάχαρη και 1 ποτήρι νερό.
Αφήνουμε 20 λεπτά να βράσουν.
Την άλλη μέρα ξαναδενουμε λίγο ώσπου να δέσει.
Στο τέλος στύβουμε μισό λεμόνι.
 
Πώς καταλαβαίνουμε ότι έδεσε:
σε ποτήρι με νερό ρίχνουμε 1 σταγόνα από το σιρόπι. Πρέπει να πάει στον πάτο.
Σε πιατάκι ρηχό ρίχνουμε ένα κουταλάκι σιρόπι. Φυσάμε να κρυώσει και γέρνουμε λίγο. Πρέπει να κυλάει αργά και να κάνει στην επιφάνεια του ζάρες.
Αν δεν δέσει καλά μουχλιαζει.
Επίσης μπορούμε να το κλείσουμε σε βάζα αεροστεγώς.
Καλή επιτυχία! Δέχομαι και απορίες 🍊

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ