ΓΛΥΚΟ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ ΣΥΚΟ
Σύκο γλυκό κουταλιού υπέροχο!!! Αποθηκεύστε το δεν θα το βρείτε έτσι αναλυτικά.
60 κομμάτια σύκα πράσινα μικρά
1200 γρμ. ζάχαρη,
μισό λεμόνι,
γαρύφαλλα,
αμύγδαλα ξεφλουδισμενα και ελαφρώς καβουρντισμένα,
3 ποτήρια νερό στο δέσιμο.
Πλένουμε πολύ καλά τα σύκα, αφήστε τα και μισή ώρα σε νερό με λίγο ξύδι.
Στραγγίζουμε τα βάζουμε σε κατσαρόλα με μπόλικο νερό να βράσουν 10 λεπτά από την στιγμή που θα αρχίσει να βράζει.
Στραγγίζουμε αφήνουμε να κρυώσουν και παίρνουμε ένα καλαμάκι από σουβλάκι και το περνάμε από την πίσω μεριά μέχρι την μύτη, και του κάνουμε και δύο τρύπες στα πλάγια (Φωτογραφίες).
Σε αυτή τη φάση τα σύκα είναι σαν ζαρωμένα, μην τρομάξετε θα φουσκώσουν πάλι στο δέσιμο.
Αν τα σύκα είναι μεγάλα παίρνουμε ένα μυτερό μαχαιράκι και κόβουμε ένα μικρό στρογγυλό στην πίσω μεριά. Εγώ δεν το έκανα γιατί τα δικά μου ήταν μικρά.
Ξαναβάζουμε καινούργιο νερό, ρίχνουμε μέσα τα τρυπημένα σύκα και βράζουμε άλλα 10 λεπτά.
Στραγγίζουμε και βάζουμε πάλι νερό φρέσκο και ρίχνουμε τα σύκα να βράσουν πάλι 10 λεπτά, για 3η φορά. Τότε παίρνουμε το καλαμάκι ή μια βελόνα χοντρή και τρυπάμε ένα σύκο και πρέπει να πέσει. Αν όχι, βράζουμε και 4η φορά. Εγώ τα έβρασα τρία δεκάλεπτα.
Μετά στραγγίζουμε αφήνουμε λίγο στο σουρωτήρι και πλένουμε την κατσαρόλα μας και ρίχνουμε μέσα τρία ποτήρια νερό (μεγάλα) την ζάχαρη και αφήνουμε να βράσει 10 λεπτά (εννοούμε πάντα από την ώρα που αρχίζει να βράζει το νερό).
Μετά πιάνουμε προσεχτικά ένα ένα σύκο, το στίβουμε λίγο να φύγει το πολύ νερό και του βάζουμε στο πίσω μέρος το αμύγδαλο ή ένα καρφάκι γαρύφαλλο. Εγώ βάζω πιο πολλά γαρύφαλλα δεν μας αρέσουν τα αμύγδαλα. Τότε τα ρίχνουμε στο σιρόπι και αφήνουμε να δέσει ένα τέταρτο, ίσως χρειαστεί λίγο ξάφρισμα.
ΠΡΟΣΟΧΗ τώρα, βάζουμε την κατσαρόλα στην άκρη, σκεπάζουμε με πετσέτα βαμβακερη και εφαρμόζουμε το καπάκι να κλείσει καλά. (Φωτογραφία).
Αφήνουμε οπωσδήποτε 24 ώρες κλεισμένο έτσι. Ανοίγουμε μετά και βλέπουμε ότι έχει φουσκώσει, δοκιμάζουμε αν έχει δέσει ρίχνοντας μια σταγόνα σε νερό και αν διαλυθεί δέστε το λίγο ακόμα.
Στο τέλος στειψτε μισό λεμόνι χυμό.
ΜΗΝ βάζετε γαλαζόπετρα είναι φυτοφάρμακο. Ότι ερωτήσεις δεκτές.
View the embedded image gallery online at:
https://temeni-agapimeni.gr/desserts/sweetspoon/glikosyko#sigProIddc31751a9f
https://temeni-agapimeni.gr/desserts/sweetspoon/glikosyko#sigProIddc31751a9f