ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ ΠΑΠΟΥΤΣΑΚΙΑ
ΜΕΛΙΤΖΆΝΕΣ ΠΑΠΟΥΤΣΆΚΙΑ!!!
ΥΛΙΚΆ:
5 μελιτζάνες φλάσκες η στενόμακρες,
400 γραμμάρια κιμά,
2 τριμμένες ντομάτες,
1 κ.γ. πελτέ,
1 κρεμμύδι ξερό,
1 σκελίδα σκόρδο,
μισό ποτήρι ελαιόλαδο,
αλάτι και πιπέρι,
3 γαρύφαλλα,
3 μπαχάρια,
1 ξυλάκι κανέλλα,
1 ποτηράκι κρασί άσπρο,
τυρί τριμμένο κεφαλογραβιέρα 1 ποτήρι.
Κόβουμε τις μελιτζάνες στην μέση και τις χαράζουμε.
Τις αλείφουμε με λάδι και τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 220 βαθμούς για μισή ώρα.
Κιμάς:
στην κατσαρόλα ρίχνουμε το λάδι και το κρεμμύδι περασμένο από το μούλτι μαζί με το σκόρδο.
Ανακατεύουμε και μετά ρίχνουμε τον κυμά και τον γυροφερνουμε. Μετά σβήνουμε με το κρασί. Ρίχνουμε τις ντομάτες και τον πελτέ και 1 ποτηράκι του κρασιού νερό. Τα μυρωδικά και αφήνουμε να βράσει ώσπου να σωθεί το νερό και να μείνει με το λάδι του.
Με κουταλάκι βγάζουμε από τις μισές μελιτζάνες την ψυχα και την ρίχνουμε στον κυμά μαζί μεμια χούφτα τυρί τριμμένο.
Μπεσαμελ: 3 κουταλιές της σούπας βούτυρο, 4 κουταλιές της σούπας αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, γάλα φρέσκο 700 γραμμάρια, ελαχιστη ζάχαρη ,αλάτι και πιπέρι άσπρο, μοσχοκάρυδο τριμμένο μια μύτη του κουταλιού, 2 αυγά.
Σε κατσαρόλα ρίχνουμε το βούτυρο να ζεσταθεί πολύ καλά. Εκτός φωτιάς ρίχνουμε το αλεύρι και το ανακατεύουμε με το σύρμα, συνεχίζουμε πάνω σε μέτρια φωτιά να ρίχνουμε το χλιαρό γάλα ανακατεύουμε συνέχεια. Μόλις πήξει Εκτός φωτιάς ρίχνουμε τα καρυκεύματα και τα αυγά καλά χτυπημένα και ανακατεύουμε πολύ γρήγορα.
Με κουτάλι πατάμε τις μελιτζάνες που δεν αδειασαμε. Τις γεμίζουμε με τον κυμά και πάνω βάζουμε με το κουτάλι μπεσαμελ και πάνω της τυρί τριμμένο.
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για μισή ώρα. Υπέροχο φαγητό!!!
View the embedded image gallery online at:
https://temeni-agapimeni.gr/kirios/sunday/2022-09-30-18-26-09#sigProIddddcde9c44
https://temeni-agapimeni.gr/kirios/sunday/2022-09-30-18-26-09#sigProIddddcde9c44