ΓΑΡΔΟΥΜΠΕΣ

Συνταγή από την πεθερά μου Μελί Ερυθραίας Μικράς Ασίας. 

Υλικά: 

1 συκωταριά μεγάλη, 

2 αντεριές αρνίσιες, 

1 μεγάλο μαρούλι ή δύο μικρά, 

7 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα, 

ένα μάτσο άνηθο ολόκληρο ψιλοκομμένο, 

ένα ποτήρι του νερού λάδι όχι γεμάτο, 

αλάτι και πιπέρι μπόλικο, 

αν έχουμε μάραθο ρίχνουμε και 2, 3 φουντίτσες μικρές, 

πελτέ μια γεμάτη κουταλιά της σούπας, 

νερό μισό ποτήρι. 

Πλένουμε τα έντερα, τα τρίβουμε με λεμόνι και τα γυρίζουμε το μέσα έξω. Παίρνουμε ένα μολύβι χωρίς μύτη, το στεραιώνουμε στην άκρη και σιγά σιγά γυρίζουμε το μέσα έξω. Τα τρίβουμε πάλι με λεμόνι, τα ξεπλένουμε, τα στραγγίζουμε. 

Πλένουμε την συκωταριά πολύ καλά, την βάζουμε σε νερό που βράζει για 10 λεπτά, θα βγάλει πολύ βρωμιά. Αμέσως μετά την βάζουμε στο σουρωτήρι και την πλένουμε καθαρά. 

Μόλις κρυώσει κόβουμε λωρίδες. Αφαιρούμε τον οισοφάγο και την μεμβράνη που είναι ενωμένα. Μετά πιάνουμε ένα συκώτι, ένα πνευμόνι, ένα ξυγκακι ή καρδιά και τυλίγουμε με το έντερο, στο τέλος το στεραιώνουμε στον προηγούμενο γύρο του εντέρου. 

Τα βάζουμε σειρές σε ρηχή κατσαρόλα. Την βάζουμε σε σιγανή φωτιά και αμέσως ρίχνουμε τα μαρούλια κομμένα σε 2-3 πόντους τα οποία έχουμε ζεματίσει σε βραστό νερό και στραγγίσει. Τα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα αλλά και τα μαρούλια τα βάζουμε πολύ προσεκτικά ανάμεσα στις γαρδούμπες με μια ξύλινη κουτάλα.

Αφήνουμε να βράσει σε σιγανή φωτιά μία ώρα σκεπασμένο. 

Μετά ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι, πελτέ, νερό, άνηθο, μάραθο, λάδι.

Αφήνουμε σκεπασμένο σε μέτρια φωτιά για μιάμιση ώρα ή ώσπου να πιει το νερό και να μείνει με το λάδι του. 

Θα μυρίσει όλη η γειτονιά!

Το έφτιαχναν παλιά το Πάσχα αλλά και στις γιορτές. Αποθηκεύστε το αξίζει! 

ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Καθημερινές συνταγές θα βρείτε στη σελίδα μας στο Facebook Τέμενη-Αγαπημένη

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ