ΚΟΥΝΕΛΙ ΣΤΙΦΑΔΟ
Κουνέλι Στιφάδοσυνταγή βήμα βήμα
Ενα κουνέλι ενάμιση κιλό κομμένο μερίδες,
ένα πουμαρώ ή φρέσκια ντομάτα με μια κ.σ.κοφτη πελτέ,
4 φύλλα δάφνης,
ένα ξυλάκι κανέλα,
μπαχάρια 5,
γαρύφαλλα 5,
κρασί 1ποτηράκι,
λάδι μισό ποτήρι νερού ή όσο θέλετε,
κρεμμυδάκια 2 κιλά μικρά,
4 σκελίδες σκόρδο,
ξύδι ένα σφηνάκι,
αλεύρι μια κ.σ.,
ζάχαρη 1κ.γ.,
αλάτι και πιπέρι.
ΜΑΡΙΝΑΔΑ:
νερό,
κρασί 1 ποτηράκι,
ξύλο κανέλλα,
2 δάφνες,
ένα σκόρδο,
1 σφηνάκι ξύδι.
Πλένουμε καλά το κουνέλι το βάζουμε σε νερό και ξύδι ένα σφηνάκι για μισή ώρα. Ξεπλένουμε και το βάζουμε σε νερό να το σκεπάζει, ρίχνουμε 2 φύλλα δάφνης, ένα ξυλάκι κανέλας, ένα ποτηράκι κρασί κόκκινο (ή ότι έχουμε), ένα σφηνάκι ξύδι, το αφήνουμε όλη νύχτα στο ψυγείο ή 6-7 ώρες.
Μετά το ξεπλένουμε καλά, το στραγγίζουμε. Πετάμε οπωσδήποτε την μαριναδα μαζί με τα μυρωδικά.
Σε τηγάνι (φωτογραφία) βάζουμε το λάδι να ζεσταθεί, περνάμε τα κομμάτια να πάρουν χρώμα, μετά τα κρεμμύδια με μια κ.γ. ζάχαρη, και τέλος τα σκόρδα. Το λάδι που έμεινε το ρίχνουμε και αυτό στην κατσαρόλα. Ρίχνουμε τον πελτέ με την ντομάτα ή το πουμαρώ από την αρχή και αλάτι, πιπέρι, κανέλλα ξυλάκι, γαρύφαλλα, 5 μπαχάρια, ένα ποτήρι νερό.
Αφήνουμε να βράσει.
Μετά σε μπολ ρίχνουμε το ποτηράκι με το κρασί, το σφηνάκι το ξύδι, λίγο ζουμί από το φαγητό και με σύρμα χτυπώντας ρίχνουμε το αλεύρι να ομογενοποιηθούν. Μετά το ρίχνουμε στην κατσαρόλα με το φαγητό, κουνώντας προσεκτικά να πάει παντού. Αφήνουμε να βράσει άλλα πέντε λεπτά.
Γίνεται τέλειο, το έφτιαχνε η γιαγιά και η μητέρα μας.
https://temeni-agapimeni.gr/kirios/sunday/kouneli-stifado#sigProId4ffa469df5