ΣΚΟΡΔΑΛΙΑ
ή ΑΛΙΑΔΑ ΤΕΜΕΝΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ
Υλικά:
1 κιλό πατάτες,
3/4 του νεροπότηρου ελαιόλαδο,
χυμό από μισό λεμόνι (ή ξύδι),
1 ποτήρι ζουμί από βρασμένο μπακαλιάρο,
αλάτι,
πιπέρι,
6 σκελίδες σκόρδο.
Βράζουμε τις πατάτες καθαρισμένες, αφήνουμε λίγο να είναι χλιαρές, και τις λιώνουμε ή με το ειδικό γκατζετάκι, ή στο μύλο, ή στο γουδί ή στο μούλτι. Έχουμε τριψει τα σκόρδα με το ειδικό γκατζετάκι ή στο γουδί ή στον τρίφτη. Ρίχνουμε στις πατάτες το σκόρδο, και μετά από λίγο λίγο το λάδι και το ζουμί λίγο λίγο ανακατεύοντας. Στο τέλος το λεμόνι, αλάτι και πιπέρι. Αν ρίξετε παραπάνω λάδι θα το πάρει, βλέποντας και κάνοντας.
Σημαντικό:
αν χτυπήσετε τις πατάτες πολύ ζεστές θα γίνει ένα πράγμα λαστιχωτό σαν κόλλα.
Παλιά που υπήρχε φτώχια έβραζαν τα πτερύγια για να βγάλουν ζουμί και τις πατάτες με την φλούδα μην πάει χαμένο κανένα γραμμάριο!!
https://temeni-agapimeni.gr/local/aliada#sigProIdeccf510909