ΒΡΑΣΤΟΣ ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΣ
Όπως τον έκανε η γιαγιά μου η Κατίγκω στην Τέμενη Αιγίου
Υλικά:
Σε κατσαρόλι βάζουμε 3 κομμάτια μπακαλιάρο ξαλμυρισμένο,
1 καρότο,
μία πατάτα,
ελάχιστο σέλινο 1 κλαδάκι,
1 μικρό κρεμμύδι,
αλάτι,
λίγο λαδάκι.
Βάζουμε τα υλικά σε μία κατσαρόλα με αρκετό νερό και τα αφήνουμε να βράσουν πολύ.
Όταν βράσει παίρνουμε 1 ποτήρι από το ζουμί, το σουρώνουμε και το φυλάμε για την σκορδαλιά.
Βγάζουμε σε πιάτο από το ζουμί που έμεινε, ρίχνουμε 1 κ.σ. αλεύρι και λεμόνι όσο θέλουμε, το χτυπάμε με σύρμα και το ρίχνουμε μέσα στο κατσαρόλι. Το αφήνουμε να βράσει μαζί 3 λεπτά και είναι έτοιμο. Είναι φανταστικό.
Αυτή τη τεχνοτροπία με το αλεύρι την κάνανε σε πολλά φαγητά (ακόμα και στις φακές) που είχαν ζουμί για να γίνει πιο πηχτή η σάλτσα και να ‘φτουρήσει’ το φαγητό.
Ο μπακαλιάρος και τα μυστικά του.
Γάδος Gadus της οικογένειας merluccius.
Πρώτοι τον ψάρευαν οι Πορτογάλοι που τους έδωσαν το όνομα bacalnau. Επίσης οι Βίκινγκς τον αποξήραναν. Στην Ελλάδα ήρθε τον 15ο αιώνα. Στην αρχή ήταν αποξηραμενος και τα τελευταία χρόνια έγινε υγρανάλατος. Από αυτόν βγαίνει το μουρουνέλαιο.
Ο μπακαλιάρος περιέχει πρωτεΐνες, βιταμίνες Α,Κ D, ωμέγα 3 λιπαρά. Τρώγεται στις 25 Μαρτίου και των Βαϊων. Λόγω της Σαρακοστής η εκκλησία επέτρεψε την κατανάλωση του. Λέγεται και φτωχογιάννης ή ψάρι του βουνού. Κάποτε ήταν πολύ φτηνός.
Ξαλμύρισμα:
στην αρχή αλλάζουμε 5 νερά σε μία ώρα (πολύ σημαντικό). Βάζουμε στον πάτο ένα πιάτο να μην ακουμπάνε τα κομμάτια κάτω γιατί απορροφούν το αλάτι που κατακάθεται. Συνολικά αλλάζουμε πολλά νερά. Θέλει τουλάχιστον 25 ώρες. Μετά τις 10 ώρες τον βαζουμε στο ψυγείο.
Μετά βγάζουμε πέτσες και λέπια. Αλευρώνουμε και τηγανίζουμε ή φτιάχνουμε κουρκούτι με αλεύρι και νερό ή αλεύρι και μπύρα ή κορν φλαουρ και νερό, ή ξεκοκκαλίζουμε και βγάζουμε τις πέτσες.
Σημαντικό:
Ο μπακαλιάρος που αγοράζουμε να είναι κάτασπρος χωρίς σημάδια καφέ, κίτρινα, καφέ..
https://temeni-agapimeni.gr/local/mpakaliaros-vrastos#sigProIdc5c01103fe
Καθημερινές συνταγές θα βρείτε στη σελίδα μας στο Facebook Τέμενη-Αγαπημένη