Σουτζούκια με μουσταλευριά

Τα σουτζούκια με μουσταλευριά είναι ένα παμπάλαιο έδεσμα, το έφτιαχναν από παλιά στην Τέμενη και σε άλλα μέρη.
 
soutzoukia 4
soutzoukia 53
Σπάμε τα καρύδια με προσοχή, τα χωρίζουμε στην μέση και με γερή κλωστή διπλή και βελόνα περνάμε τα καρύδια με τέτοιο τρόπο ώστε να φαίνονται σαν ολόκληρα.
Στη αρχή δένουμε ένα ξυλάκι κανέλας για να είναι σταθερά. (Δηλαδή ένα από την μία μεριά και ένα από την άλλη).
Εγώ την έφτιαξα με πετιμέζι.

ΑΝΑΛΟΓΙΕΣ (φωτογραφία):

4 ποτήρια νερό

1 ποτήρι αλεύρι

1 ποτήρι πετιμέζι

ένα πιατάκι καρύδια

soutzoukia 6
soutzoukia 5
Βουτάμε την κλωστή με τα καρύδια μέσα στην μουσταλευριά και την κρεμάμε κάπου και βάζουμε από κάτω ένα ταψί διότι στάζει στην αρχή.
Εγώ έκανα μια πατέντα με τον πλάστη (φωτογραφία). 
Αφήνουμε λίγο να σταματήσει να στάζει και βουτάμε δεύτερη φορά.
Αν τα θέλουμε χοντρά βουτάμε μέχρι τέσσαρες φορές.
Εγώ τα βούτηξα δύο φορές.
Αν θέλουμε βάζουμε πάνω σουσάμι.
Μπορεί να μείνει όλο το χειμώνα κρεμασμένο κάπου τυλίγοντάς το με τούλι ή ζελατίνα.
Όταν στεγνώσει το κόβουμε κομμάτια και “τρατάρουμε” τους ξένους, όπως έλεγαν παλιά.