ΤΡΑΧΑΝΑΣ
ΤΡΑΧΑΝAΣ ΓΛΥΚOΣ, ΕYΚΟΛΟΣ!!!!
Υλικά:
3 κιλά αλεύρι σταρένιο (Εγώ έβαλα χύμα Μύλοι Κεπενού ),
μιάμιση κουταλιά της σούπας αλάτι χοντρό,
ενάμιση λίτρο γάλα οπωσδήποτε φρέσκο πρόβειο ή κατσικίσιο ή ότι θέλετε αλλά πλήρες (εγώ έβαλα πρόβειο).
Βράζουμε το γάλα με το αλάτι και το αφήνουμε να γίνει χλιαρό προς ελαφρά χλιαρό.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι (έτσι πρέπει).
Βάζουμε το αλεύρι σε βαθύ ταψί αφού κρατήσουμε στην άκρη λίγο (ενα ποτηρι του νερού) (Φωτογραφίες), ρίχνουμε το γάλα σιγά σιγά και ζυμώνουμε ελαφρά. Θέλουμε απλά το αλεύρι να πιεί το γάλα.
Θα γίνει μια σκληρή ζύμη. Αν είναι μαλακή ριξτε και το υπόλοιπο αλεύρι.
Κόβουμε μικρά κομματάκια αφήνουμε μια ώρα και τρίβουμε στο μούλτι. Τα παλιά τα χρόνια τον έκοβαν με το χέρι. Με το μούλτι τρίβεται πανεύκολα και γίνεται όσο ψιλός εσείς θέλετε.
Μετά στρώνετε ένα σεντόνι σε μέρος που δεν χρειάζεστε (Ένα τραπέζι πχ., εγώ άπλωσε σε κρεβάτι) απλώνετε τον τραχανά και σκεπάζετε με τούλι. Αφήνουμε 22 ημέρες. Τις πρώτες μέρες ανακατεύουμε τα πάνω κάτω. Όταν ξεραθεί φυλάγεται σε πάνινες σακούλες ή γυάλινο βάζο. Μέσα βάλτε 3-4 φύλλα δάφνης. Μην τον βάζετε σε πλαστικά. Μπαίνει άνετα και στον καταψύκτη.
View the embedded image gallery online at:
https://temeni-agapimeni.gr/local/traxanas#sigProIda0bfd17d2b
https://temeni-agapimeni.gr/local/traxanas#sigProIda0bfd17d2b