ΤΟΥΡΣΙ ΣΑΛΑΤΑ

Καλοκαίρι! Η εποχή που αποθηκεύουμε φαγητό για όλο το χρόνο!
Υλικά:
αγγούρια,
τοματίνια,
κρεμμύδι,
σκόρδο,
καρότο,
κοτσάνια από άνηθο,
σέλινο,
μαϊντανό,
πιπεριές διάφορες (και ότι άλλο θέλετε) ή παραλείπετε.
 
Άλμη:
νερό,
ξύδι,
αλάτι,
πιπέρι κόκκους,
ζάχαρη,
μπαχάρια λίγα.
 
Πλένουμε τα λαχανικά μας και τα ψιλοκόβουμε (τα τοματίνια τα αφήνουμε ολόκληρα) (φωτογραφία).
Για 4 βάζα του κιλού βάζουμε σε κατσαρόλα δύο βάζα νερό, μισό βάζο ξύδι, λίγα πιπέρια και μπαχάρια, 2 κουταλιές της σούπας γεμάτες ζάχαρη και 3 κουταλιές της σούπας κοφτές αλάτι χοντρό. Αφήνουμε να βράσει 5 λεπτά.
Εν τω μεταξύ έχουμε αποστειρωμένα τα βάζα μας. Τα πλένουμε καλά και χωρίς να τα σκουπίσουμε τα στραγγίζουμε λίγο και τα βάζουμε σε ταψί στρωμένο με πετσέτα κουζίνας, και τα καπάκια, τα βάζουμε στο φούρνο στους 100 βαθμούς για μισή ώρα).
Πιάνουμε με πετσέτα το βάζο, το γεμίζουμε καλά με τα λαχανικά μας και προσεχτικά με κουτάλα τα γεμίζουμε με την ζεστή άλμη. Αφήνουμε 1 πόντο από το καπάκι, να μην ακουμπάει η άλμη γιατί σκουριάζουν. Το κλείνουμε πολύ σφιχτά και το γυρίζουμε ανάποδα για 24 ώρες.
Όταν το γυρίσουμε την άλλη μέρα, πρέπει το καπάκι να έχει μια ελαφρά κλίση προς τα μέσα και να μην παίζει. Τότε μπορεί να μείνει δύο χρόνια. Σε 20 μέρες είναι έτοιμα.

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ