ΕΛΙΕΣ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ

Ελιές στα μπουκάλια βήμα βήμα
Παίρνουμε ελιές (εδώ Καλαμών).
Όλες γίνονται ακόμα και οι πράσινες.
Tις πλένουμε πολύ καλά, στραγγίζουμε και τις βάζουμε στο μπουκάλι (εδώ έχω μπουκάλια κατάλληλα για τρόφιμα που τα αγόρασα).
Μόλις κοντεύουν να γεμίσουν με ένα χωνί ρίχνουμε 3 κ.σ. κοφτές αλάτι χονδρό, συνεχίζω ρίχνοντας κι άλλες ελιές μέχρι να γεμίσει.
Μετά γεμίζω το μπουκάλι νερό και πάνω πάνω ρίχνω ένα κ.γ. λάδι, αφήνω λίγο, μισή ώρα να φύγουν οι φυσαλίδες, και κλείνω σφιχτά, τα αφήνω σε μια άκρη και μόλις περάσουν δύο μήνες για τις μαύρες, δυόμισι μήνες για τις πράσινες ανοίγω το πρώτο μπουκάλι.
 
ΠΡΟΣΟΧH EΔΩ:
μέσα στο νεροχύτη βάζω το μπουκάλι σε μια λεκάνη και ξεβιδώνω σιγά σιγά, αυτό αφριζει και όταν σταματήσει ανοίγω, αδειάζω το ζουμί στην λεκάνη, δεν το πετάω.
Αν το ανοίξετε απότομα θα πεταχτεί μέχρι το ταβανι😁.
Μετά κόβω στην μέση το μπουκάλι με μαχαίρι και αδειάσω τις ελιές στην λεκάνη.
Ίσως αν είναι μικρές βγαίνουν από το στόμιο του μπουκαλιού.
Βάζω τις ελιές με το ζουμί τους σε ένα γυάλινο τάπερ και από εκεί βγάζω όσες θέλω να φάμε σε ένα μπολ με λάδι, φέτες λεμόνι, ρίγανη, λίγο αλάτι (αν χρειάζεται) και ότι άλλο θέλουμε.
Ακόμα αν θέλουμε τις βάζουμε στο ξύδι.
Ο γιός μου είπε ότι το καλύτερο delicatessen, δεν έχει τόσο νόστιμες ελιές.
Καλή επιτυχία!!

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ