ΕΛΙΕΣ ΜΑΜΟΥΘ

Ξεκίνησα τις πρώτες ελιές. Είναι ποικιλίας Καλαμών (μαμούθ).
Τις πλένω πολύ καλά, μάλιστα στο τελευταίο νερό ρίχνω λίγο ξύδι και τις αφήνω μισή ώρα, λένε ότι το ξύδι εξουδετερώνει τα μικρόβια.
Μετά σε μπουκάλι πλαστικό ρίχνω μία μία τις ελιές.
Πριν το τέλος ρίχνω με χωνί 3 κουταλιές της σούπας κοφτές αλάτι χονδρό και ένα κουταλάκι του γλυκού λάδι (φωτογραφίες).
Συνεχίζω με τις ελιές μέχρι να γεμίσει καλά.
Μετά ρίχνω νερό μέχρι πάνω, αφήνουμε έναν πόντο, καλό κλείσιμο.
Στην αρχή κουνάμε ελαφρά το μπουκάλι ώσπου να λιώσει το αλάτι.
Αφήνουμε και ανοίγουμε σε τρεις μήνες.
ΠΡΟΣΟΧΉ μεγάλη θέλει όταν ανοίγουμε γιατί αφρίζει και χύνεται.
Σιγά-σιγά ξεβιδώνουμε μέσα στον νεροχύτη.
Μόλις σταματήσει να αφριζει κόβουμε στην μέση με καλό μαχαίρι.
Εγώ τις αδειάζω σε γυάλινο τάπερ μαζί με το υγρό τους για συντήρηση.
Από εκεί παίρνω όσες θέλω και τις βάζω σε μπολ με λάδι, ξύδι, ρίγανη....
Πιο τέλειες ελιές δεν θα έχετε ξαναφτιάξει. Το ίδιο γίνεται και με τις πράσινες, θεωρώ όμως ότι είναι νωρίς ακόμα, αναλόγως την περιοχή.

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ