ΜΟΥΣΤΟΣ

Σήμερα θα μάθουμε να "κόβουμε " μούστο. Βήμα βήμα.
Παίρνουμε μούστο από κάποιον γείτονα που έχει πατητήρι. Ή στίβουμε τα λίγα σταφύλια της αυλής μας.
 
Βγάζουμε τις ρόγες από τα σταφύλια, τις πλένουμε πολύ καλά, στραγγίζουμε λίγο. Μετά αν έχετε αποχυμωτή τα λιώνετε ή στο σουρωτήρι των μακαρονιών τα στίβουμε με τα χέρια και τα γυροφέρνουμε ώσπου να μείνουν κουκούτσια και φλούδες. Και στις δύο περιπτώσεις τα σουρώνουμε σε ψιλό σουρωτήρι.
Ρίχνουμε τον μούστο στην κατσαρόλα και μαζί μια κουταλιά της σούπας στάχτη. Προσοχή τώρα:Η στάχτη να είναι καθαρή, δηλαδή όχι από κάρβουνα, όχι από ψησταριά με λίπη. Μπορείτε σε ασφαλές σημείο να κάψετε λίγα ξυλαράκια. Εγώ την δένω σε ένα πανάκι και την ρίχνω μέσα.
Βράζουμε 10 λεπτά και αφήνουμε όλη νύχτα ή μερικές ώρες να κατασταλάξει.
Μετά σε σουρωτήρι βάζουμε μία πετσέτα και σουρώνουμε, πετάμε και το πανάκι. Σε καθαρή πλέον κατσαρόλα βάζουμε τον "κομμένο " πλέον μούστο να βράσει αρκετά ώσπου να γλυκάνει, μην είναι ξυνός ούτε πολύ γλυκός. Υπολογίστε να μείνει περίπου ο μισός. Μέχρι εδώ μπορούμε να φτιάξουμε μουσταλευριά, μουστοκούλουρα. Διατηρείται ένα χρόνο στο ψυγείο.
Αν θέλουμε να φτιάξουμε πετιμέζι συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι να γίνει ένα σιρόπι με μέτρια πυκνότητα, κοκκινωπό. Διατηρείται σε γυάλινα βάζα για χρόνια.
Επίσης να ξέρετε ο μούστος ο αρχικός δεν μεταφέρεται πολύ μακριά κλειστός (ας πούμε από το χωριό στην Αθήνα) διότι εκρήγνυται. Αποθηκεύστε την συνταγή, μπορεί κάποτε να σας χρειαστεί. Ότι ερωτήσεις δεκτές 🍇

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ