ΠΕΤΙΜΕΖΙ

ΠΕΤΙΜΈΖΙ. ΑΡΧΑΙΟΤΑΤΟ!!!ΒΉΜΑ ΒΉΜΑ 🍇🍇
Παίρνουμε μουστο από τα πατητήρια ή στίβουμε τα σταφύλια της αυλής μας (όλα τα σταφύλια γίνονται) με τα χέρια μας μέσα στο σουρωτήρι των μακαρονιών.
Σουρώνουμε και το βράζουμε.
Ρίχνουμε μια κουταλιά της σούπας στάχτη (από ξύλα, όχι από κάρβουνα έτοιμα).
Βράζοντας η στάχτη βγάζει ο,τιδήποτε έχει μέσα ο μούστος.
Ξαφρίζουμε.
Μόλις μείνει σχεδόν το μισό ή όταν γλυκάνει αφήνουμε στην άκρη για πολλές ώρες, μία νύχτα ή 10 ώρες.
Μετά σουρώνουμε προσεκτικά σε πετσέτα (φωτογραφία).
Τώρα είναι έτοιμος ο μουστος (κομμένος όπως λέγεται) για μουσταλευριά και μουστοκούλουρα.
Αν θέλουμε πετιμέζι συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι να γίνει ένα σιρόπι σαν αραιό μέλι.
Το βάζουμε στα βάζα και διατηρείται για χρόνια.
Το χειμώνα με τηγανίτες ή λουκουμάδες ή σε πολλά γλυκίσματα ή να φτιάξουμε μουσταλευριά και μουστοκούλουρα.
Ευχαριστώ πολύ τους φίλους μας στο οινοποιείο Αγγελική και Δημήτρη Μουζάκη, στο Γερακαρίο Ζακύνθου που με φόρτωσαν δώρα. Πήρα μόνο αυτά της φωτογραφίας από τα πολλά που μου έδιναν.
Καλά κρασιά και υγεία σε όλους.
ΥΓ. Ο μούστος μεταφέρεται σε μεγάλες αποστάσεις μόνο αν τον βράσεις λίγο αλλιώς σκάει και γίνεται έκρηξη, το έχω πάθει από Τέμενη Αθήνα. 🍇🍇

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ