ΓΙΑΟΥΡΤΙ

ΓΙΑΟΎΡΤΙ ΕΎΚΟΛΟ, ΥΓΕΙΙΝΌ!!! ΑΓΕΛΆΔΟΣ
Φτιάξτε το δικό σας γιαούρτι με γάλα πλήρες, κατσικίσιο ή πρόβειο ή αγελάδος.
Υλικά:
1 κιλό γάλα πλήρες αγελάδος,
3 κουταλιές της σούπας γεμάτες γιαούρτι πρόβειο (όχι λάιτ) χωρίς την πέτσα.
 
Βράζουμε το γάλα 4 λεπτά μέχρι να αρχίσει να βγάζει αχνό, ανακατεύοντας.
Αφήνουμε στην άκρη και αν έχουμε θερμόμετρο θέλουμε να είναι 55 βαθμούς.
ΑΝ δεν έχουμε θερμόμετρο, βάζουμε το δάχτυλο μας στο γάλα και μετράμε μέχρι το 10.
ΑΝ δεν αντέχουμε περιμένουμε λίγο μεχρι να αντέξουμε.
Σε μπολ ρίχνουμε 1 κουτάλα από το ζεστό μας γάλα και το γιαούρτι και ανακατεύουμε πολύ καλά.
Τότε το ρίχνουμε το υλικό του μπολ στο γάλα μας (Εκτός φωτιάς) και ανακατεύουμε με το σύρμα πολύ καλά.
Μετά παίρνουμε την κατσαρόλα με το υλικό ή το βάζουμε σε γυάλινα μπολ ή πήλινα καλύτερα, και τα βάζουμε σε ένα μέρος χωρίς να κουνηθούν για 10 ώρες ή όλη νύχτα.
Εγώ τα βάζω σε ένα κρεβάτι, βάζω πάνω ένα μεγάλο καπάκι να τα πιάνει όλα, μετά ένα τραπεζομάντηλο και μετά μια ζεστή κουβέρτα.
Την άλλη μέρα τα βάζουμε στο ψυγείο 2-3 ώρες και είναι έτοιμο το γιαούρτι μας.
 
2) Αν σας δώσουν γάλα κατευθείαν από κατσίκες ή πρόβατα και δεν είναι παστεριωμένο, θα το σουρώσετε, θα το βράσετε καλά μέχρι να φουσκώσει. Θα ανακατεύουμε να μην πιάσει στον πάτο. Τότε είναι 90 βαθμούς. Μετά το αφήνετε να κρυώσει στους 55 βαθμούς και ακολουθούμε την πιο πάνω διαδικασία. Είναι πολύ καλύτερο το γιαούρτι και έχει και πέτσα από πάνω.
 

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ