ΤΥΡΟΠΙΤΑ ΠΡΟΧΕΙΡΗ ΑΛΛΑ ΝΟΣΤΙΜΗ!

Η τυρόπιτα ήταν είναι και θα είναι το πιο διαδεδομένο πρωινό γιατί περιέχει όλες τις πρώτες ύλες που βρίσκονται σε αφθονία στην ελληνική γη. Αλεύρι, γάλα, τυρί και ελαιόλαδο. Ιδανικό σνακ για τα παιδιά αλλά και για τους εργαζόμενους καθώς μπορεί να σε κρατήσει χορτάρτο για πολλές ώρες. Αποτελεί μαζί με το κέικ και τη γαλατόπιτα μία εύκολη λύση για να υπάρχει πάντα ένα σνακ στο σπίτι.

Υλικά:
4 κ.σ. βούτυρο ή λάδι,
6 κ.σ. γεμάτες αλεύρι μαλακό ή για όλες τις χρήσεις,
5 κ.σ. σιμιγδάλι ψιλό,
1 χαρτάκι μπαίκιν,
ένα τέταρτο φέτα τριμμένη κατά προτίμηση σκληρή,
μισή κούπα χοντροτριμενο πεκορίνο ελληνικό,
λίγο ανθότυρο,
πιπέρι,
αλάτι ελάχιστο ή καθόλου (έχει το τυρί),
γάλα φρέσκο 600 γραμμάρια,
3 αυγά. 

Επίσης του πάει πολύ και ο δυόσμος, φρέσκος ή αποξηραμένος.

Σε μεσαία κατσαρόλα ρίχνω 4 κουταλιές της σούπας βούτυρο ή ελαιόλαδο να ζεσταθεί αλλά όχι να κάψει, ρίχνω το αλεύρι κατά προτίμηση κοσκινισμένο με το σιμιγδάλι και το μπαίκιν που τα έχω πρώτα ανακατέψει μεταξύ τους. 

Ανακατεύω με το σύρμα, ρίχνω το γάλα σιγά σιγά και κατεβάζω από την φωτιά. Ρίχνω μέσα τα τυριά, το πιπέρι και τα αυγά χτυπημένα και ανακατεύω. 

Ρίχνω το υλικό μου σε ταψάκι 26 νούμερο, απλώνω καλά με μία μαρίζ και ψήνω στους 200 βαθμούς στο πάνω-κάτω για 1 ώρα. Αν πάρει χρώμα από πάνω βάλτε αλουμινόχαρτο για να μη σας καεί. Το ταψί που θα χρησιμοποιήσετε παίζει μεγάλο ρόλο στην ποιότητα της πίτας σας και θα σας πρότεινα να επενδύσετε σε ειδικά ταψιά για πίτες τα οποία είναι μεγάλα και πολύ χαμηλά ούτως ώστε να ψήνεται όσο το δυνατόν πιο ομοιόμορφα η πίτα μας. 

Η τυρόπιτα είναι ένα φαγητό που επιδέχεται άπειρες παραλλαγές ανάλογα με τα γούστα. Εγώ μερικές φορές βάζω μέσα αλλαντικά ψιλοκομμένα και πιπεριές χρωματιστές και κάποιες άλλες ανακατεύω διάφορα τυριά. Είναι τέλεια!!!

 

 

ΣΥΝΤΑΓΕΣ

 

Καθημερινές συνταγές θα βρείτε στη σελίδα μας στο Facebook Τέμενη-Αγαπημένη

  • Μάνα... σε θυμάμαι να ζυμώνεις στη σκάφη το γλυκό ψωμί της εννεαμελούς φαμίλιας σου, σε θυμάμαι να πλένεις στη σκάφη ατελείωτα ρούχα με το σαπούνι που μόνη σου έφτιαχνες, σε θυμάμαι να μαγειρεύεις νόστιμα φαγητά και πίτες προσπαθώντας να μας χορτάσεις όλους, σε θυμάμαι να δουλεύεις στα περιβόλια ακούραστη και σιγοτραγουδώντας, σε θυμάμαι τις γιορτές να λάμπεις και να χαμογελάς με το μπλε ταγιέρ και το άσπρο πουκάμισο, 

    Σ ευχαριστώ που με γέννησες, που μας μεγάλωσες με τόση στοργή και αγάπη με αμέτρητα χάδια και φιλιά, έβρισκες πάντα χρόνο για εμάς, όταν είμαστε μικρά δεν ήξερες πολλά παραμύθια ήξερες όμως την μυθολογία και μας την έλεγες.

    Σ’ ευχαριστώ για τις αξίες που μας δίδαξες την αξιοπρέπεια, δοτικότητα, εργατικότητα, δικαιοσύνη, ανιδιοτέλεια, αγάπη και τόσα άλλα που απλώς τα είχες μέσα σου και τα πέρασες σε εμάς με υπομονή και τον ωραίο τρόπο σου να έχεις για όλα μια παροιμία ή ένα παράδειγμα...

    Ξέρω πως μας κοιτάς από κει ψηλά που είσαι γιατί σε βρίσκω κάθε μέρα μπροστά μου, σε κάθε μου βήμα.Λέω η μαμά μου πως το έφτιαχνε αυτό, τι απόφαση θα έπαιρνε γι’ αυτό, για κείνο... τι θα έλεγε... Χαίρομαι που σου έλεγα συνέχεια πόσο σε αγαπώ κι εσύ μ αγκάλιαζες και έλεγες κι εγώ σας αγαπώ όλα το ίδιο...

    Α ρε μάνα......

    mana
  • Why Cooking Is Therapeutic?

    When you intentionally cook a meal for yourself, you're working on something in your control, which can realistically be accomplished. In addition to the satisfaction of feeling like you've done something right, cooking can be therapeutic for your creative senses, as well. Cooking can also be a community-building exercise that helps you feel connected to the people you love.

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ