ΨΩΜΙ ΜΕ ΜΑΓΙΑ
Παγκόσμια ημέρα ψωμιού. Θα σας δώσω μια υπέροχη συνταγούλα.
Υλικά:
2 ποτήρια νερού αλεύρι για όλες τις χρήσεις,
1 κ.γ.κοφτό αλάτι,
1 σφηνάκι λάδι,
1 κ.γ. ζάχαρη,
1 χαρτάκι μαγιά,
νερό ελαφρά χλιαρό περίπου τρία τέταρτα του ποτηριού,
ηλιόσπορους, σουσάμι προαιρετικά.
Ρίχνω σε λεκάνη μεγαλουτσικη να χωράει στο ψυγείο το μισό νερό.
Ρίχνω μέσα μαγιά, αλάτι, ζάχαρη, σπόρους, λάδι και τα ανακατεύω με το σύρμα.
Μετά σιγά σιγά ρίχνω το αλεύρι και το υπόλοιπο νερό.
Ανακατεύω και μετά ζυμώνω με τα χέρια.
Αν είναι πολύ μαλακιά η ζύμη ριξτε λίγο αλευράκι αν είναι σκληρή ρίξτε λίγο νεράκι.
Η ζύμη πρέπει να ξεκολλάει από το τοίχωμα της λεκάνης.
Το σκεπαζω με μεμβράνη και το βάζω στο ψυγείο όλη νύχτα.
Μετά το βγάζω, ζυμωνω ίσα να ξεφουσκώσει, ζυμώνω μία φρατζόλα ή καρβέλι, αλευρώνω ένα ταψάκι και το βάζω μέσα.
Αφού το χαραξω λίγο το βρέξω και του ρίξω σουσάμι και σπόρους και ελάχιστο πασπάλισμα με αλεύρι.
Βάζω το ταψάκι μου στον σβηστό φούρνο ξεσκέπαστο για 4-5 ώρες.
Μετά ανάβω τον φούρνο στους 200 βαθμούς και ψήνω για τρία τέταρτα στο πάνω και κάτω (παλιά κουζίνα).
Όταν πάρει χρώμα βάλτε αλουμινόχαρτο. Τόσο απλό και τόσο νόστιμο!!!!
ΥΓ: κατάλαβα ότι όσο πιο πολύ μένει τόσο πιο αφράτο γίνεται.
View the embedded image gallery online at:
https://temeni-agapimeni.gr/misc/psomia/psomi#sigProId1bb00609c9
https://temeni-agapimeni.gr/misc/psomia/psomi#sigProId1bb00609c9