Κουραμπιέδες

κουραμπιεδες 7
Κουραμπιέδες κλασσική παραδοσιακή συνταγή
 
Υλικά:
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις,
400 γρμ βούτυρο οπωσδήποτε γάλακτος,
έναν κρόκο αυγού,
ένα κ.γ. σόδα (μπορείτε να αντικαταστήσετε την σόδα με δύο κ.γ. μπαίκιν),
ενα σφηνάκι ανθόνερο,
ζάχαρη άχνη ένα μικρό φλυτζανάκι του καφέ από τα παλιά,
(Αν βάλετε πολύ ζάχαρη απλώνουν),
100 γρμ. αμύγδαλα ξεφλουδισμένα,
καβουρντισμένα ελαφρώς και χοντροσπασμένα,
ένα ποτηράκι του κρασιού κονιάκ.
κουραμπιεδες 1
1. Χτυπάμε το βούτυρο πολύ καλά και ρίχνουμε τη ζάχαρη, τον κρόκο, την σόδα λιωμένη στο κονιάκ, τα αμύγδαλα και τέλος το αλεύρι σιγά σιγά, ώσπου να γίνει μια ζύμη μάλλον σκληρή αλλά να πλάθεται στο χέρι.

Ίσως μείνουν δύο χούφτες αλεύρι.
κουραμπιεδες 2
2. Φτιάχνουμε στρογγυλούς κουραμπιέδες, εγώ μικρούς και βάζω μια βούλα στην μέση.
 
ΠΡΟΣΟΧΗ: ΔΕΝ λαδωνουμε τα ταψιά διότι θα καούν από κάτω.
 
4. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς στο πάνω κάτω (παλαιά κουζίνα), μισή ώρα συν-πλην.
κουραμπιεδες 3

5. Μετά έχω ένα μικρό ταψάκι με ζάχαρη άχνη αρκετή, τους ψεκαζω ζεστούς με ανθόνερο και τους ρίχνω στην άχνη.

κουραμπιεδες 4

6. Tους “κουκουλώνω” να κολλήσει η άχνη παντού.

κουραμπιεδες 5
7. Μετά τους στήνω στις πιατελες, κοσκινίζω και άλλη άχνη από πάνω να είναι όμορφοι.
κουραμπιεδες 6

Αυτή είναι η συνταγή, τόσο απλή και τόσο εύκολη. Το μυστικό είναι στα πρώτης ποιότητας υλικά, και ειδικά στο καλό βούτυρο.

Καλά Χριστούγεννα σε όλους!!