Τέμενη Αιγίου

Το χωριό μας βρίσκεται στην Πελοπόννησο τέσσερα χιλιόμετρα ανατολικά από την πόλη του Αιγίου. Έχει 1.214 κατοίκους σύμφωνα με την τελευταία απογραφή. Είναι παραλιακό και υπήρξε πάντα παραθεριστικό κέντρο για πολλούς. Οι κάτοικοί της ζούνε από αγροτικές εργασίες αλλά και από τον τουρισμό. Ο τόπος μας παράγει ελαιόλαδο πολύ γλυκό και χωρίς οξέα, σταφίδες, εσπεριδοειδή, έχει πολλά υπόγεια νερά και κάποτε περνούσε ο ποταμός Σελινούντας μέσα από το χωριό.

Αγροτικά

Στο χωριό οι περισσότεροι κάτοικοι ζούνε με τις αγροτικές εργασίες, και κάθε χειμώνα ο τόπος σφίζει από ζωή με εργάτες και αγροτικά φορτωμένα που πηγαίνουν την συγκομιδή τους στους εμπόρους. Στην Τέμενη δραστηριοποιούνται: ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Τέμενης, ο Ν. Μενούνος και ο Θ. Σταθακόπουλος.

Οργανισμοί και συνεταιρισμοί

που δραστηριοποιούνται στην Τέμενη Αιγίου

Ο πολιτιστικός Σύλλογος Τέμενης δραστηριοποιείται από το 1926 και έχει ενεργο χορευτικό σύλλογο που λαμβάνει μέρος σε όλες τις κοινωνικές εκδηλώσεις του χωριού.

Η “Ένωση” όπως την αποκαλούμε στο χωριό αγοράζει κάθε χρόνο την αγροτική παραγωγή του χωριού και την διαθέτει στην Ελληνική και Ευρωπαϊκή αγορά.

filarakia

Φιλοζωϊκός Σύλλογος

Ο Φιλοζωϊκός σύλλογος Αιγειάλειας "Τα Φιλαράκια" έχει σα σκοπό την επικοινωνία και την ενημέρωση μεταξύ των εθελοντών φιλόζωων ώστε να βοηθήσουμε τα αδέσποτα της Αιγιαλείας.

vivliothiki

Δανειστική Βιβλιοθήκη

Καθε Τετάρτη 5.30 έως 6.30.
Στο κοινοτικό γραφείο απέναντι από την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου.
Δωρήτρια η κυρία Άννα Αλεφαντοπούλου Τσολάκη.
Βιβλία για μεγάλους και παιδιά!!!

΄Ηθη και έθιμα

Εδώ θα θυμηθείτε και θα μάθετε από πρώτο χέρι τα έθιμα της Τέμενης Αιγίου που τείνουν να χαθούν με το πέρασμα τον χρόνων και τη μετάβαση στην τεχνολογική εποχή. 

Έθιμα όπως ο Κλήδονας, το Κάψιμο του Ιούδα, τα αυγά στη χόβολη το βράδυ της Τυρινής, το αυστηρό καθάρισμα όλων των σκευών την αρχή της Σαρακοστής, η ευλογία των καρπών του Σωτήρος, είναι μόνο μερικά από τα έθιμα που ευτυχώς σώζονται και συνεχίζονται ακόμα και σήμερα. Έθιμα που μας αποδεικνύουν ότι η Τέμενη έχει μία μακρά θρησκευτική παράδοση και μία πολιτιστική συνέχεια.

Σήμερα, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Τέμενης μαζί με τους κατοίκους, προσπαθούνε να αναβιώσουνε μεγάλο κομμάτι της πολιτιστικής μας παράδοσης και να μας υπενθυμίζουν, ότι στο μικρό εκκλησάκι του Άη Γιώργη γράφτηκε ένα από τα μεγαλύτερα κομμάτια της ιστορίας μας. Η μυστική συνέλευση της Βοστίτσας που οργανώθηκε από τους Φιλικούς της Βόρειας Πελοποννήσου σκοπό είχε να οργανώσει τους Έλληνες για την επερχόμενη επανάσταση στην Πελοπόννησο. 

Επιχειρήσεις στην Τέμενη

καφε - Μεζεδοπωλειο-ψητοπωλειο

Mezzo Mezzo

Είτε για ένα καφέ είτε για ένα πλήρες γεύμα το Mezzo Mezzo είναι σημείο αναφοράς στην Τέμενη.

Καφε

Αν

Το Αν είναι από τα πρώτα παραλιακά μαγαζιά της Τέμενης και πλέον είναι από τα πιο πολυσύχναστα.

φουρνοσ

κατσούρας

Φούρνος Κατσούρας  Αρτοποιείο “Η ωραία Τέμενη “!!! Υπέροχο ψωμί, τέλειο ψήσιμο φαγητών, κάθε μέρα. Είναι εκεί για όλη την Τέμενη με εκλεκτά προϊόντα και τηρώντας όλα τα μέτρα καθαριότητας! 

καφε

μικρό καφέ

Το Μικρό Καφέ έχει όλους τους καφέδες στις καλύτερες τιμές. Ακριβώς στο κέντρο του χωριού είναι ανοιχτά από νωρίς.

καφενειο

νικόλαος Παπουτσής

Νικόλαος Παπουτσής  ή Νικολέλης!! Μια γνωστή φυσιογνωμία της Τέμενης. Διατηρεί για πολλά χρόνια το κεντρικό και ιστορικό καφενείο της Τέμενης. Ευγενικός, ήρεμος, καταδεκτικος. 

καφε-ΑΝΑΨΥΚΤΗΡΙΟ

Xcite

Καφές και παγωτό στην ακρογιαλιά. Με τραπεζάκια να κάτσετε κάτω από τα δέντρα.

Γιατί να επισκεφτείτε την Τέμενη Αιγίου

Λόγος # 1

Είμαστε παραθαλάσσιο μέρος με όμορφη θάλασσα και ήσυχο τουρισμό. Αν δουλεύετε στον ΟΤΕ ακόμα καλύτερα γιατί πάνω στην παραλία υπάρχει ένα πολύ όμορφο κάμπινγκ για τους εργαζόμενους.

Λόγος # 2

Τα προϊόντα μας είναι πολύ νόστιμα και σε πληθώρα. Στις ταβέρνες μας θα βρείτε μόνο ντόπιο ελαιόλαδο αλλά και φρέσκα ψάρια από τον Κορινθιακό.

Λόγος # 3

Η ζωή στην Τέμενη αλλά και οι διακοπές είναι πάρα πολύ οικονομικές. Η ακτογραμμή είναι γεμάτη με ενοικιαζόμενα δωμάτια σε πολύ χαμηλές τιμές.

Λόγος # 4

Για να θυμηθείτε πόσο απλή ήταν η ζωή τα παλιά τα χρόνια μιας και το χωριό μας κρατάει ακόμα το τοπικό Ελληνικό χρώμα.

Είπαν για την Τέμενη Αιγίου

“Ήθελα να πάω κάπου να ηρεμήσω για ένα μήνα και βρήκα ενοικιαζόμενο δωμάτιο με όλα τα κομφόρ πιο φτηνό από το διαμέρισμα που νοικιάζω στην Αθήνα.”
Ελένη Κωνσταντίνου
“Ήρθα πρώτη φορά γιατί ήταν οι γονείς της φίλης μου από εδώ και δεν θέλω να κάνω Πάσχα πουθενά αλλού στην Ελλάδα”
Κώστας Ραγούσης
“Έρχομαι κάθε καλοκαίρι και με την ευκαιρία αγοράζω και το λάδι της χρονιάς. Μπορώ να πω ότι έχει διαφορά από όλα τα υπόλοιπα που έχω δοκιμάσει.”
Νίκη Μέτση