Καλώς ήλθατε

Στην Τεμενη αγαπημενη

Εδώ θα θυμηθείτε ή θα μάθετε ήθη και έθιμα από το χωριό μας αλλά και από την ευρύτερη περιοχή της Αιγιάλειας. Άλλα έχουν ξεχαστεί, άλλα καταργηθεί, όπως δυστυχώς τα Ανθεστήρια του Αιγίου όπου κάθε χρόνο κάθε χωριό κατέβαζε ένα άρμα ντυμμένο στα λουλούδια και το καλύτερο κέρδιζε. Εδώ θα μάθετε πώς να φτιάχνετε την Κυρά Σαρακοστή αλλά και πώς να βάφετε τα αυγά του Πάσχα με σχεδιάκια από φύλλα και άλλα πολλά.

prasopitta

Έθιμα

Χριστούγεννα

Τα Χριστούγεννα είναι ημέρα χαράς και ελπίδας για το μέλλον. Στην Τέμενη Αιγίου τα έθιμα δεν διέφεραν από αυτά της υπόλοιπης Ελλάδας και τα πιάτα επίσης. Και εδώ κυριαρχούν τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες.

melomakarona
kourambiedes
diples

Τέμενης

Έθιμα το Πάσχα

pasxa

Από το Κάψιμο του Ιούδα μέχρι τα αυγά στη χόβολη, στην Τέμενη το Πάσχα είναι ιδιαίτερο. Η κατάνυξη και η νηστεία ξεκινάνε από την Καθαρά Δευτέρα και κορυφώνονται την ημέρα του Πάσχα με γιορτές και οικογένειες μαζεμένες.

ΑΣΠΡΙΣΜΑ

Μοσχοβολουν οι γειτονιές λουλούδια και ασβέστη…

Κάθε χρόνο στην Τέμενη μια βδομάδα πριν το Πάσχα υπήρχε μεγάλη κινητικότητα  στις γειτονιές. Οι νοικοκυρές ασπριζαν τα σπίτια, τις αυλές, τα κοτέτσια, τα δέντρα…

κυρα σαρακοστη

Τς Τυρινής το βράδυ ζύμωναν την κυρά Σαρακοστή με αλεύρι και νερό.
Δεν έχει στόμα διότι νηστεύει, δεν έχει αυτιά για να μην ακούει, τα χέρια της είναι σταυρωμένα διότι προσεύχεται, στο κεφάλι σταυρό.

βαψιμο αυγων

Έθιμο της Μεγάλης Πέμπτης είναι το βάψιμο μόνο κόκκινων αυγών. 

Επίσης έβαφαν και το Μεγάλο Σάββατο όταν δεν προλάβαιναν, αλλά οπωσδήποτε όχι άλλη μέρα.