Μια παραδοσιακή συνταγή που έφτιαχναν στην Τέμενη σε γιορτές και τραπέζια, χάρη στα πλούσια υλικά της. Ιδανική για να εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους σας!
Υλικά:
Φύλλα: 10 λεπτά φύλλα (σπιτικά ή αγοραστά)
Γέμιση:
600 γρ. φέτα
400 γρ. τυρί που λιώνει (κασέρι, μοτσαρέλα ή γκούντα)
150 γρ. γραβιέρα
Πιπέρι (μπόλικο)
7 αυγά
1 ποτήρι (του νερού) φρέσκο γάλα
Για επάλειψη φύλλων: 150 γρ. βούτυρο γάλακτος, λιωμένο
Για την επιφάνεια:
2 αυγά χτυπημένα
1/2 ποτήρι (του νερού) γάλα
Εκτέλεση:
Ετοιμάζουμε τη γέμιση: Τρίβουμε όλα τα τυριά σε μια λεκάνη, προσθέτουμε το γάλα, το πιπέρι και τα χτυπημένα αυγά. Ανακατεύουμε καλά.
Στρώνουμε τα φύλλα: Βουτυρώνουμε ένα ταψί (νούμερο 38).
Στρώνουμε 4 φύλλα, βουτυρώνοντάς τα ένα-ένα.
Ρίχνουμε το 1/3 της γέμισης.
Βάζουμε 2 φύλλα τσαλακωμένα, ραντίζοντας τα με βούτυρο.
Προσθέτουμε την υπόλοιπη γέμιση.
Σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα 4 φύλλα, βουτυρώνοντάς τα ένα-ένα.
Τελείωμα:
Γυρίζουμε τα φύλλα που περισσεύουν προς τα μέσα.
Ρίχνουμε πάνω στο τελευταίο φύλλο λίγο βούτυρο και τα 2 χτυπημένα αυγά με το γάλα.
Χαράζουμε ελαφρώς τα πάνω φύλλα για να μην φουσκώσει η πίτα.
Ψήσιμο: Ψήνουμε στους 180°C (πάνω-κάτω αντίσταση) για 40 λεπτά. Αν πάρει πολύ χρώμα, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο.
Συμβουλή: Αυτή η πίτα είναι εντυπωσιακή και πεντανόστιμη! Ιδανική για γιορτινά τραπέζια.