Γιορτινή Τυρόπιτα από την Τέμενη 6

Γιορτινή Τυρόπιτα από την Τέμενη Αιγίου

Μια παραδοσιακή συνταγή που έφτιαχναν στην Τέμενη σε γιορτές και τραπέζια, χάρη στα πλούσια υλικά της. Ιδανική για να εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους σας!

 

Υλικά:

  • Φύλλα: 10 λεπτά φύλλα (σπιτικά ή αγοραστά)

 

  • Γέμιση:
    • 600 γρ. φέτα
    • 400 γρ. τυρί που λιώνει (κασέρι, μοτσαρέλα ή γκούντα)
    • 150 γρ. γραβιέρα
    • Πιπέρι (μπόλικο)
    • 7 αυγά
    • 1 ποτήρι (του νερού) φρέσκο γάλα

 

  • Για επάλειψη φύλλων: 150 γρ. βούτυρο γάλακτος, λιωμένο

 

  • Για την επιφάνεια:
    • 2 αυγά χτυπημένα
    • 1/2 ποτήρι (του νερού) γάλα
Γιορτινή Τυρόπιτα από την Τέμενη 1

Εκτέλεση:

  1. Ετοιμάζουμε τη γέμιση:
    Τρίβουμε όλα τα τυριά σε μια λεκάνη, προσθέτουμε το γάλα, το πιπέρι και τα χτυπημένα αυγά. Ανακατεύουμε καλά.

Γιορτινή Τυρόπιτα από την Τέμενη 2

Στρώνουμε τα φύλλα:
Βουτυρώνουμε ένα ταψί (νούμερο 38).

  • Στρώνουμε 4 φύλλα, βουτυρώνοντάς τα ένα-ένα.
  • Ρίχνουμε το 1/3 της γέμισης.
Γιορτινή Τυρόπιτα από την Τέμενη 3
  • Βάζουμε 2 φύλλα τσαλακωμένα, ραντίζοντας τα με βούτυρο.
  • Προσθέτουμε την υπόλοιπη γέμιση.
  • Σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα 4 φύλλα, βουτυρώνοντάς τα ένα-ένα.

Τελείωμα:

    • Γυρίζουμε τα φύλλα που περισσεύουν προς τα μέσα.
    • Ρίχνουμε πάνω στο τελευταίο φύλλο λίγο βούτυρο και τα 2 χτυπημένα αυγά με το γάλα.
    • Χαράζουμε ελαφρώς τα πάνω φύλλα για να μην φουσκώσει η πίτα.

 

Ψήσιμο:
Ψήνουμε στους 180°C (πάνω-κάτω αντίσταση) για 40 λεπτά. Αν πάρει πολύ χρώμα, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο.

 

Συμβουλή:
Αυτή η πίτα είναι εντυπωσιακή και πεντανόστιμη! Ιδανική για γιορτινά τραπέζια.

Γιορτινή Τυρόπιτα από την Τέμενη 4