Γλυκό του κουταλιού ντοματάκι: ένα παραδοσιακό ελληνικό επιδόρπιο με πλούσια γεύση και μοναδικό άρωμα.
Το γλυκό του κουταλιού ντοματάκι είναι ένα από τα πιο ιδιαίτερα παραδοσιακά επιδόρπια της ελληνικής κουζίνας.
Οι γλυκές ντομάτες, μαγειρεμένες με ζάχαρη και αρωματικά, δημιουργούν ένα μοναδικό γευστικό αποτέλεσμα που συνδυάζει τη γλυκύτητα με τη φρεσκάδα.
Αυτό το γλυκό είναι ιδανικό για να συνοδεύσει τον καφέ, το γιαούρτι ή ακόμα και παγωτό, προσφέροντας μια ξεχωριστή νότα σε κάθε γεύμα.
Αποτελεί επίσης ένα εξαιρετικό δώρο για να μοιραστείτε με αγαπημένους σας, φέρνοντας ένα κομμάτι της παράδοσης στο τραπέζι τους.
Υλικά:
1.200 γρμ. ντοματίνια μεγάλα η πομοντόρο,
1 κιλό ζάχαρη,
4 λεμόνια,
2 χαρτάκια βανίλιες,
1 ξυλάκι κανέλλας,
5 γαρύφαλλα,
ελάχιστο τριμμένο μοσχοκάρυδο,
1 ποτήρι νερό,
1 κ.σ. γεμάτη γλυκόζη,
αμύγδαλα ασπρισμένα προαιρετικά.
Αδειάζουμε στο σουρωτήρι των μακαρονιων μέχρι να κρυωσουν. Μετά τραβάμε την φλούδα που βγαίνει πανεύκολα, τρυπάμε με ένα καλαμάκι από το κοτσάνι να βγει απέναντι. Πατάμε με το χέρι ελαφρά να βγουν τα σπόρια (όσα βγουν).
Τα βάζουμε στην κατσαρόλα με νερό και στιβουμε 3 μεγάλα λεμόνια και βάζουμε και τις λεμονόκουπες μέσα.
Το πρωί ρίχνουμε 1 ποτήρι νερό και την γλυκόζη και το δένουμε κανονικά. Στίβουμε 1 λεμόνι μικρό.
Ρίχνουμε και αμύγδαλα, τις βανιλιες και αν έχουμε λίγη αρμπαρόριζα. Αν επιπλέουν μερικά σπόρια, παίρνω ένα μικρό σουρωτήρι, το βουτάω στο σιρόπι και τα βγάζω.