χειροποίητα λαζάνια 4

χειροποίητα λαζάνια

Τα χειροποίητα λαζάνια είναι μια από τις πιο αγαπημένες συνταγές που συνδυάζουν την απλότητα των υλικών με την πλούσια γεύση, την πατροπαράδοτη γεύση με τις μοντέρνες ανάγκες μίας οικογένειας. Το μυστικό για τέλεια λαζάνια κρύβεται στα φρέσκα αυγά και το καλής ποιότητας αλεύρι, που δίνουν στο ζυμάρι την ελαστικότητα και την απαλή υφή που χρειάζεται.

Τα φύλλα λαζανιών είναι έτοιμα για να τα χρησιμοποιήσετε σε όποια συνταγή προτιμάτε. Μπορείτε να τα γεμίσετε με σάλτσες κρέατος, τυριών ή λαχανικών, δημιουργώντας το δικό σας μοναδικό πιάτο. 

Αυτή η συνταγή θα γίνει η βάση για πολλά αξέχαστα γεύματα με την οικογένεια και τους φίλους σας. Χρησιμοποιώντας φρέσκα υλικά και ακολουθώντας τα παραπάνω βήματα, θα έχετε πάντοτε ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα. Καλή σας όρεξη!

 

Υλικά:

  • 500 γραμμάρια αλεύρι κίτρινο ή για όλες τις χρήσεις
  • 100 γραμμάρια σιμιγδάλι ψιλό
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κοφτό αλάτι
  • 4 αυγά (αν έχετε χωριάτικα, ακόμα καλύτερα)
  • 100 – 150 γραμμάρια κατσικίσιο ή φρέσκο πλήρες γάλα
χειροποίητα λαζάνια 1

Βήμα 1ο

Σε λεκάνη ριχνουμε το αλεύρι, το σιμιγδάλι και το αλάτι και ανακατεύουμε.

Βήμα 2ο

Μετά κάνουμε μια λακκούβα και ριχνουμε τα αυγά καλά χτυπημένα και ανακατεύουμε.

Βήμα 3ο

Μετά ρίχνουμε το γάλα σιγά σιγά και ζυμώνουμε. Ίσως το πάρει όλο το γάλα, ίσως μείνει λίγο. Η ζύμη ούτε μαλακιά ούτε σκληρή. Να υπολογίσετε να ανοίγει φύλλο.

Βήμα 4ο

Σκεπάζουμε και αφήνουμε στην άκρη 2 ώρες.

Βήμα 6ο

Στρώνουμε ένα καθαρό σεντόνι και απλώνουμε τα φύλλα για μισή ώρα.
χειροποίητα λαζάνια 2
Βήμα 5ο
 
Μετά ανοίγουμε φύλλα λεπτά. Αυτό το ζυμάρι έβγαλε 5 φύλλα μεγέθους του μεγάλου πλαστηριού (φωτογραφίες).
χειροποίητα λαζάνια 3

Βήμα 7ο

Μετά μεταφέρουμε τα φύλλα στο στρογγυλό ξύλο ανοίγματος φύλλου (πλαστήρι) το ένα πάνω στο άλλο, ρίχνοντας λίγο νισεστέ ενδιάμεσα ή αλεύρι για να μην κολλήσουν.

Βήμα 8ο

Τα τυλίγουμε όπως στις φωτογραφίες και τα κόβουμε από 3-5 πόντους ή όσο θέλουμε.

 

Βήμα 9ο

Μετά τα ανοίγουμε και τα βάζουμε στο σεντόνι να ξεραθούν για 20 μέρες. Εν τω μεταξύ μπορούμε να τα μαγειρεύουμε και πριν στεγνώσουν και αμέσως χωρίς να στεγνώσουν.