ελιόψωμο 3

Ελιόψωμο

Το ελιόψωμο είναι ένα από τα πιο αγαπημένα παραδοσιακά ψωμιά της ελληνικής κουζίνας, συνδυάζοντας τη γεύση του φρέσκου ψωμιού με την πλούσια και χαρακτηριστική γεύση των ελιών.

Το άρωμα των φρέσκων ελιών, σε συνδυασμό με αρωματικά βότανα και το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, δημιουργεί ένα γευστικό αποτέλεσμα που είναι δύσκολο να αντισταθείς.

Η διαδικασία παρασκευής του ελιόψωμου είναι απλή, αλλά γεμάτη φροντίδα και αγάπη.

Ξεκινάμε με ένα βασικό ζυμάρι που εμπλουτίζεται με ψιλοκομμένες ελιές, συνήθως μαύρες ή πράσινες, που του προσδίδουν την ιδιαίτερη νοστιμιά του.

Μπορείτε επίσης να προσθέσετε αρωματικά βότανα, όπως ρίγανη, θυμάρι ή δεντρολίβανο, που ενισχύουν τη γεύση και το άρωμα.

Το ελιόψωμο μπορεί να συνοδεύσει τέλεια ένα πιάτο τυριών, να σερβιριστεί ως μεζές ή ακόμα και να καταναλωθεί μόνο του, ως ένα θρεπτικό σνακ. Είναι το τέλειο πρωινό και δεν είναι τυχαίο που ζυμώνεται καθημερινά και πωλείται ακόμα στους φούρνους.

Είναι ένα ψωμί που κουβαλάει την παράδοση και τις γεύσεις της ελληνικής γης, καθιστώντας το μια ιδανική επιλογή για κάθε τραπέζι.

Υλικά:
– 2 ποτήρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε 1 ½ ποτήρι αλεύρι για όλες τις χρήσεις και ½ ποτήρι αλεύρι ολικής άλεσης)
– 1 ποτηράκι του κρασιού ελαιόλαδο
– Ρίγανη (ανάλογα με την προτίμησή σας)
– ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
– 1 φακελάκι μαγιά
– 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
– Περίπου ½ ποτήρι χλιαρό νερό
– Μερικές ελιές, κομμένες σε κομματάκια

 

Εκτέλεση:

1. Σε μια λεκάνη, ρίξτε το αλεύρι, το αλάτι, τη ζάχαρη και τη μαγιά. Ανακατέψτε καλά.
2. Προσθέστε το ελαιόλαδο και τρίψτε το ελαφρά μέσα στο μείγμα του αλευριού.
3. Ρίξτε τη ρίγανη και το χλιαρό νερό. Ανακατέψτε καλά μέχρι να σχηματιστεί μια ομοιογενής ζύμη.
4. Κόψτε μερικές ελιές σε κομματάκια και προσθέστε τις στο ζυμάρι. Ζυμώστε καλά μέχρι να ανακατευτούν πλήρως.
5. Κάντε τη ζύμη μια μπάλα, σκεπάστε την με μια καθαρή πετσέτα κουζίνας και μετά με μια κουβέρτα. Αφήστε τη να διπλασιαστεί σε όγκο.
6. Αλευρώστε ένα ταψί και χωρίστε τη ζύμη σε δύο φρατζόλες ή φρατζολάκια. Αφήστε τα και αυτά σκεπασμένα να φουσκώσουν.
7. Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου για ¾ της ώρας. Όταν το ψωμί πάρει χρώμα, σκεπάστε το με αλουμινόχαρτο και συνεχίστε το ψήσιμο μέχρι να ψηθεί πλήρως.

Αφήστε το ελιόψωμο να κρυώσει πριν το κόψετε. Απολαύστε το με τυριά, ελιές ή και μόνο του!

ελιόψωμο 1