Μπαμπάς με Ρούμι (Σαβαρέν) Here

Ο μπαμπάς με ρούμι είναι ένα κλασικό και αγαπημένο γλυκό με βαθιά γαλλική καταγωγή, γνωστό για την αφράτη ζύμη του και το έντονο άρωμα του ρουμιού. Πρόκειται για ένα γλυκό που συνδυάζει την απλότητα με την πολυτέλεια, αφού μπορεί να φτιαχτεί τόσο σε ατομικές μερίδες όσο και σε εντυπωσιακή ολόκληρη φόρμα, ιδανική για κάθε περίσταση.

Το χαρακτηριστικό του είναι η ζουμερή υφή του, χάρη στο πλούσιο σιρόπι με ρούμι, που το κάνει ακαταμάχητο σε κάθε μπουκιά. Σερβίρεται συνήθως με σαντιγί και μια γλυκιά μαρμελάδα, προσθέτοντας επιπλέον γεύση και φινέτσα. Είναι το τέλειο επιδόρπιο για να κλείσετε ένα γεύμα με στυλ ή για να συνοδεύσετε τον απογευματινό σας καφέ.

Δοκιμάστε αυτή τη συνταγή και ταξιδέψτε γευστικά μέσα από την αέρινη υφή και την εκρηκτική γεύση αυτού του κλασικού γλυκού!

Υλικά

Για τη ζύμη:

  • 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κούπα ζάχαρη
  • Ελάχιστο αλάτι
  • 1/2 ποτήρι χλιαρό νερό
  • 1,5 φακελάκι μαγιά ξηρή
  • 2 κ.σ. λιωμένο βούτυρο
  • 3 αυγά
  • (Προαιρετικά: λίγες σταφίδες)

Για το σιρόπι:

  • 2 ποτήρια ζάχαρη
  • 2,5 ποτήρια νερό
  • 1 φλούδα λεμονιού
  • 1 ποτηράκι του κρασιού ρούμι

Για το σερβίρισμα:

  • 4 κ.σ. μαρμελάδα (ό,τι έχετε)
  • 2 σφηνάκια ρούμι
  • Σαντιγί:
    • 2 κουτάκια κρέμα γάλακτος πλήρη
    • 1 κ.σ. άχνη ζάχαρη

Εκτέλεση

  1. Φτιάχνουμε τη μαγιά:
    Σε μια λεκανίτσα, ρίχνουμε τη μαγιά, 3 κ.σ. αλεύρι, το χλιαρό νερό, και ανακατεύουμε. Αφήνουμε για 30 λεπτά, μέχρι να κάνει φουσκάλες.

  2. Ετοιμάζουμε τη ζύμη:
    Σε μεγάλο μπολ, βάζουμε το υπόλοιπο αλεύρι και κάνουμε ένα βαθούλωμα στη μέση. Ρίχνουμε μέσα το μείγμα της μαγιάς, το αλάτι, τα χτυπημένα αυγά, το λιωμένο βούτυρο και τη ζάχαρη. Χτυπάμε καλά με μίξερ ή με σύρμα μέχρι να γίνει μια λεία ζύμη.

  • Αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει:
    Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε τη φόρμα μας (ολόκληρη ή ατομικές φόρμες). Ρίχνουμε μέσα τη ζύμη, σκεπάζουμε με πετσέτα και αφήνουμε για 2 ώρες ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

  • Ψήνουμε:
    Ψήνουμε στους 170°C για 30 λεπτά. Αν πάρει γρήγορα χρώμα, καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο.

Σιροπιάζουμε:
Μόλις βγει από τον φούρνο, κάνουμε πολλές τρύπες με καλαμάκι και ρίχνουμε το κρύο σιρόπι. Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει τελείως.

 

Συναρμολόγηση:
Αναποδογυρίζουμε το γλυκό σε πιατέλα και κόβουμε προσεκτικά οριζόντια στη μέση.
Απλώνουμε μπόλικη σαντιγί στο κάτω μισό και σκεπάζουμε με το επάνω μισό.
Ανακατεύουμε τη μαρμελάδα με λίγο νερό και το ρούμι και ραντίζουμε όλο το γλυκό.

Διακόσμηση:
Προαιρετικά, απλώνουμε λίγη επιπλέον σαντιγί στην κορυφή.