Σπετζοφάι

Μεζεδάκι ή κυρίως πιάτο, το σπετζοφάι είναι ο κυρίαρχος της ταβέρνας και καθόλου τυχαία!

Είναι ένα γευστικό πιάτο που αποτελεί αγαπημένη επιλογή για πολλούς λάτρεις της ελληνικής κουζίνας.

Το Σπετζοφάι έχει την απόλυτη ικανότητα να συνδυάζει την απαλή γεύση του μοσχαρίσιου κρέατος με την πικάντικη και αρωματική κόκκινη σάλτσα.

Η προσθήκη των κρεμμυδιών και των κόκκινων πιπεριών προσδίδει μια ξεχωριστή γεύση και αρωματικό άρωμα στο πιάτο.

Επίσης, η χρήση που έχει το Σπετζοφάι ως βάση για νόστιμα και γευστικά γεύματα είναι απλή και ευέλικτη. Μπορείτε να προσθέσετε διάφορα λαχανικά, όπως μανιτάρια, πιπεριές και καρότα, για να προσφέρετε περισσότερη ποικιλία και θρεπτική αξία στο πιάτο σας.

Επιπλέον, μπορείτε να πρροσθέσετε κομμάτια κοτόπουλου ή χοιρινού για να προσφέρετε επιπλέον πρωτεΐνη και να κάνετε το γεύμα ακόμα πιο θρεπτικό.

Αν θέλετε να προσθέσετε πιο έντονη γεύση, μπορείτε να προσθέσετε κάποιες αρωματικές βότανες, όπως δυόσμο ή βασιλικό, για να δώσετε ένα ξεχωριστό άρωμα στο πιάτο σας.

Σερβίρεται με ρύζι.

spetzofai
spetzofai6

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΣΠΕΤΖΟΦΑΙ

2 λουκάνικα χωριάτικα καλής ποιότητας,
3 πιπεριές Φλωρίνης,
2 πιπεριές κέρατα,
1 πιπεριά πράσινη,
1 μεγάλο κρεμμύδι,
2 σκελίδες σκόρδο,
1 μέτριο καρότο κομμένο λεπτά μπαστουνάκια,
1 ποτηράκι του κρασιού ελαιόλαδο,
πιπέρι, αλάτι,
πάπρικα γλυκιά,
1-2 καυτερές πιπερίτσες,
ντομάτες 2 ή κονκασέ,
1 ποτηράκι του κρασιού κρασί.

spetzofai1
1. Πρώτα ψιλοκόβουμε τα λαχανικά.
spetzofai3
2. Κόβουμε τα λουκάνικα κομμάτια, τα βάζουμε σε αντικολητικό τηγανακι χωρίς λάδι ή με 1.κ.σ. λάδι.
 
3. Τα τηγανίζουμε κανονικά και τα αφήνουμε στην άκρη.
spetzofai4
4. Σε κατσαρόλα ρίχνουμε το λάδι και σοτάρουμε τα κρεμμύδια κομμένα φέτες και το σκόρδο.
Μετά ρίχνουμε τις πιπεριές κομμένες και αφήνουμε να σοταριστούν και αυτές μαζί.
 
Σβήνουμε με το κρασί.
spetzofai2
5. Στη συνέχεια ρίχνουμε τα λουκάνικα μαζί με το λαδάκι που έβγαλαν (ή και χωρίς αυτό), τις ντομάτες κομματάκια, το καρότο, αλατοπίπερο, πάπρικα, τις καυτερές πιπερίτσες
spetzofai5

6. Ανακατεύουμε και αφήνουμε να ψηθούν σε μέτρια φωτιά για μισή ώρα ή ώσπου να πιεί το νερό του. Κοπιάστε 🥂