Χορτόπιτα με διάφορα άγρια χόρτα αναλυτικά βήμα βήμα
Χορτόπιτα με άγρια χόρτα. Αυτή η λεπτομερής περιγραφή είναι αφιερωμένη στις νέες κοπέλες που ενδιαφέρονται να μάθουν από τις μεγαλύτερες.
Ξεκινάμε από το φύλλο.
Δύο ποτήρια αλεύρι γ.ο.χ.,
ένα ποτήρι νερό,
ένα ποτηράκι του κρασιού λάδι,
ένα σφηνάκι ξύδι,
ένα κ.γ.αλάτι.
Κάνουμε λακουβίτσα στο αλεύρι, ξεκινάμε από το λάδι, αλάτι, ξύδι νερό, ανακατεύουμε.
Ίσως χρειαστεί λίγο αλεύρι ακόμα.
Η ζύμη πρέπει να ξεκολλάει από το τοίχωμα της λεκάνης.
Σκεπάζουμε με πετσέτα αφήνουμε στην άκρη μια ώρα.
Μετά φτιάχνουμε τη γέμιση.
Πλένουμε πολύ καλά τα χόρτα:
λαγομαμάκια,
λάπαθα κόκκινα και πράσινα,
καυκαλήθρες (όχι πολλές γιατί περιέχουν καμφορά και πειράζουν) (ένα μικρό ματσάκι),
λίγα σέσκλα,
μάραθο ένα ματσάκι μικρό,
λίγο μυρώνι, άγρια πράσα και σχοινόπρασα (αν δεν έχετε ένα πράσο μεγάλο κομμένο, μαζί με τα φύλλα),
κρεμμυδάκια φρέσκα τέσσερα.
Αυτή την εποχή αυτά υπάρχουν. Αργότερα βγαίνουν παπαρούνες κ.ά.
Το μάραθο και μυρώνι ψιλοκομμένο.
Κόβουμε τα χόρτα κομμάτια 2-3 πόντους (φωτογραφία), τα κρεμμύδια και πράσα δύο πόντους.
Σε κατσαρόλα ρίχνουμε δύο ποτηράκια κρασιού λάδι να ζεσταθεί, όχι να κάψει.
Ρίχνουμε μέσα τα κρεμμύδια και πράσα να ασπρίσουν ελαφρά, ένα σφηνάκι τραχανά ή ρύζι και μετά τα χόρτα.
Ανακατεύουμε λίγο ίσα να μαραθούν εκτός από το μάραθο και το μυρώνι.
Κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε τον μάραθο και το μυρώνι.
Ανακατεύουμε και ρίχνουμε πιπέρι αρκετό και αλάτι λίγο μισό κ.γ.
Στο σημείο αυτό αν θέλουμε ρίχνουμε τριμμένη φέτα, τότε προσέξτε το αλάτι.
Το ταψί είναι 38 νούμερο.
Αφήνουμε στην άκρη και ετοιμάζουμε το φύλλο.
Αλευρώνουμε το τραπέζι και χωρίζουμε το ζυμάρι σε τέσσερα μπαλάκια, δύο μικρά, δύο μεγάλα.
Ξεκινάμε με ένα μεγάλο, το ανοίγουμε φύλλο (ας μην είναι στρογγυλό δεν πειράζει, θα το κουμαντάρετε).
Το στρώνουμε σε λαδωμενο ταψί, προτιμάτε τα ξέβαθα ταψιά.
Το φύλλο πρέπει να προεξέχει του ταψιού 3-4 πόντους.
Το λαδώνουμε ελαφρά, μετά ανοίγουμε φύλλο ένα μικρό μπαλάκι ίσα με το ταψί και το στρώνουμε.
Αυτό δεν το λαδώνουμε.
Φτιάχνουμε και το τελευταίο μεγάλο μπαλάκι το στρώνουμε να προεξέχει και αυτό.
Τότε αδειάζουμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας πάνω, το στρώνουμε.
Μετά ανοίγουμε ένα μικρό φύλλο ίσα με το ταψί και στρώνουμε πάνω στο υλικό, το λαδώνουμε. Πιάνουμε το πρώτο και το τελευταίο φύλο και το ενώνουμε σαν να το στρίβουμε αλλά μαλακά. Μετά λαδωνουμε το τελευταίο με αρκετό λάδι (ένα ποτηράκι του κρασιού) και πιτσιλάμε με νερό.
Χαράζουμε την πίτα μόνο το πάνω φύλλο με κοφτερό μαχαίρι.
Ψήνουμε μία ώρα στους 180 βαθμούς. Προσοχή, ένα τέταρτο πριν την βγάλουμε την κατεβάζουμε να ακουμπήσει στον πάτο της κουζίνας.