Skip to content
Αρχικη
Το χωριο μας
Συνταγες
Εθιμα
Φωτογραφιες
Επικοινωνια
Menu
Αρχικη
Το χωριο μας
Συνταγες
Εθιμα
Φωτογραφιες
Επικοινωνια
Ψωμί με έτοιμο προζύμι
Υλικά:
μισό κιλό αλεύρι ζυμωτό
ή για όλες τις χρήσεις,
1 χαρτάκι προζύμι,
μισό κ.γ. αλάτι,
2 κ.σ. λάδι,
1 κ.γ. ζάχαρη,
νερό λίγο χλιαρό μισό ποτήρι
ή λιγο παραπάνω ή όσο πάρει.
Σε λεκανίτσα ρίχνουμε μια χούφτα αλεύρι, το αλάτι, την μαγιά και μισό ποτήρι νερό ελαφρά χλιαρό.
Ανακατεύουμε, σκεπάζουμε για μισή ώρα ζεστά ή ώσπου να κάνει φουσκάλες.
Μετά σε λεκάνη ριχνουμε το υπόλοιπο αλεύρι, το λάδι, την ζάχαρη και το υλικό της μαγιάς και λίγο νεράκι ελαφρά χλιαρό ΠΟΤΕ ΖΕΣΤΟ.
Ανακατεύουμε ώσπου να γίνει ένα μαλακό ζυμάρι να ξεκολλάει από το τοίχωμα της λεκάνης.
Κάνουμε μπαλίτσα, σκεπάζουμε για 1 ώρα ή ώσπου να φουσκώσει διπλό.
Μετά το ζυμώνουμε να φύγει ο αέρας και φτιάχνουμε ένα καρβελάκι.
Το βάζουμε σε ταψάκι ελαφρά λαδωμένο και αλευρωμένο.
Χαράζουμε.
Ρίχνουμε και λίγο αλεύρι από πάνω.
Σκεπάζουμε καλά και αφήνουμε στον ΣΒΗΣΤΌ φούρνο για 2 ώρες.
Μετά ξεσκεπάζουμε και όπως είναι μέσα στον φούρνο τον ανάβουμε στους 200 βαθμούς.
Ψήνουμε για τρία τέταρτα περίπου.