Εγγραυλίς η εγκρασίχολος ή αφύη για του αρχαίους Έλληνες και αντζούγιες για τους νεοέλληνες! Όπως και να το λέτε πρόκειται για ένα από τα κλασικά Ελληνικά φαγητά και δε λείπει ποτέ από το καλοκαιρινό τραπέζι.
Πλένουμε τους γαύρους καλά και κόβουμε οπωσδήποτε το κεφάλι (διότι πικρίζει) και βγάζουμε τα εντόσθια.
Τους βάζουμε σειρές σε ταψί και ρίχνουμε:
ντομάτες τριμμένες,
ντομάτες φέτες,
μαϊντανό ψιλοκομμένο,
αλάτι και πιπέρι,
2 καυτερές πιπερίτσες (αν σας αρέσουν),
δύο πιπεριές κέρατα ροδέλες,
ελάχιστη ρίγανη,
2 σκελίδες σκόρδο σε φετούλες,
ένα κρεμμύδι σε φέτες κομματάκια
και λάδι.
Ψήνουμε στο πάνω και κάτω στους 180 βαθμούς για τρία τέταρτα.