Κιμάς:
Βάζουμε στην κατσαρόλα μας το μισό λαδάκι να κάψει.
Τρίβουμε το ένα κρεμμύδι, το σοτάρουμε.
Ρίχνουμε και τον κιμά, ανακατεύουμε, σβήνουμε με κρασί.
Ρίχνουμε λίγο πελτέ (όχι πολύ),
Την κανέλλα,
πιπέρι,
αλάτι με προσοχή (γιατί το τυρί είναι αλμυρό),
πάπρικα,
λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο,
λίγο νεράκι
και αφήνουμε να ψηθεί.
Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει τελείως.
Μετά χτυπάμε 2 αυγά τα ρίχνουμε στον κιμά
καθώς και 1 κούπα τυρί,
την φρυγανιά
και το ζαμπόν ψιλοκομμένο.
Εν τω μεταξύ έχουμε φτιάξει την σάλτσα ντομάτας, όπως για τα μακαρόνια με την διαφορά να είναι μπόλικη και ζουμερή:
1 κουτί πουμαρώ,
1 κρεμμύδι,
λαδάκι,
λίγη ζάχαρη,
αλατοπίπερο (πάλι το αλάτι με προσοχή).
Γεμίζουμε τα κανελόνια (όπως είναι άβραστα).
Ο καλύτερος τρόπος είναι να φορέσουμε γάντια και να τα γεμίσουμε με το χέρι.
Τα στρώνουμε κατευθείαν στο πυρέξ (φωτογραφία).