Φακές

ΦΑΚΕΣ κλασσική συνταγή
Οι φακές είναι γνωστές από την αρχαιότητα στην Ελλάδα, επίσης καλλιεργούνται σε όλη σχεδόν την Ελλάδα. Γι’ αυτό να αγοράζετε Ελληνικές και όχι ξενικές, έχουν μεγάλη διαφορά στην γεύση.
fakes 2
fakes
ΥΛΙΚΑ:
Μισό κιλό φακές,
4 σκελίδες σκόρδα,
ένα μεγάλο κρεμμύδι, 
3 φύλλα δάφνης,
μισό ποτήρι του νερού λάδι, 
1 κ.γ. γεμάτο πελτέ ή τριμμένη ντομάτα
 
Πλένουμε μισό κιλό φακές, ρίχνουμε ενάμιση ποτήρι νερό, και μόλις ξεκινάει να βράσει χύνουμε το νερό και βάζουμε άλλο.
Μετά ένα μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 4 σκελίδες σκόρδο.
Αφήνουμε να μισοβράσουν και μετά ρίχνουμε μισό ποτήρι του νερού λάδι, 3 φύλλα δάφνης, αλάτι και πιπέρι, 1 κ.γ. γεμάτο πελτέ ή τριμμένη ντομάτα.
Αφήνουμε να βράσει (Ίσως χρειαστεί λίγο νερό ακόμα).
Μετά βγάζουμε λίγο ζουμί από τις φακές το βάζουμε σε ένα πιάτο ρίχνουμε ένα κ.γ. αλεύρι και 1 ποτηράκι του κρασιού ξύδι και ανακατεύουμε.
Μετά το ρίχνουμε στις φακές και ανακατεύουμε.
Έτσι τις φτιάχνουμε στην Τέμενη Αιγίου.
Στο πιάτο ριξτε και λίγο φρέσκο λάδι.
Όταν είχα τα παιδιά μου μικρά μια παιδίατρος εξαιρετική (Αλεποχωρίτου), μας έλεγε ότι αν πετάμε το πρώτο νερό από τις φακές, πετάμε όλο το σίδηρο που περιέχει!!
Kοπιάστε!

Αντζούγιες

antzougies 1

Η καλύτερη συνοδεία στις φακές είναι οι αντζούγιες. 

antzougies 2

Τις παστές αντζούγιες = γαυρους, τις πλένουμε πολύ καλά και ρίχνουμε λάδι και ξύδι. 

Συνοδεύουν όλα τα όσπρια και είναι φουλ σε Ω3 λιπαρά. 

Με λαδάκι και λεμόνι ή ξύδι. Περί ορέξεως…

antzougies 3