Χουνκιάρ μπεγιεντί
(hünkar beğendi)

Χουνκιάρ μπεγιεντί (hünkar beğendi).
ΚΡEΑΣ ΜΕ ΠΟΥΡE ΜΕΛΙΤΖAΝΑΣ.
Αυτή είναι η σωστή ανατολίτικη συνταγή.
Αυτή η συνταγή είναι αυθεντική από την πεθερά μου και έχει έρθει από το Μελί Ερυθραίας Μικράς Ασίας.
Ένα γιορτινό πιάτο απόλυτης νοστιμιάς.
hounkiar 7

Υλικά: 

ένα μπούτι αρνιού κομμένο κομματάκια χωρίς τα κόκκαλα , 

ένα μεγάλο κρεμμύδι πολύ ψιλοκομμένο, 

αλάτι και πιπέρι, 

5 μπαχάρια, 

1 κ.γ. ζάχαρη, 

100 γραμμάρια λάδι, 

μισό ποτήρι του νερού κρασί άσπρο, 

μία κουταλιά της σούπας πελτέ και δύο μέτριες ντομάτες τριμμένες, 

λίγο νερό. 

Πουρέ μελιτζάνας: 

8 μελιτζάνες φλασκες, 
μία πολύ γεμάτη κουταλιά της σούπας βούτυρο φρέσκο, 
αλάτι,
μισό ποτήρι γάλα φρέσκο.
hounkiar 13
hounkiar 1

1. Σε κατσαρόλα ριχνουμετο λάδι και σοτάρουμε καλά το κρέας, ρίχνουμε και τα κρεμμύδια ψιλοκομμένα, σβήνουμε με το κρασί. 

2. Αφήνουμε λίγο μόνο με το κρασί και στην συνέχεια ρίχνουμε την ντομάτα, αλάτι και πιπέρι, τα μπαχάρια, την ζάχαρη και λίγο νεράκι, τίποτα άλλο. 

3. Αφήνουμε να βράσει να μείνει με την πηχτή σάλτσα του .

 

hounkiar 8

Εδώ δεν θέλουμε βαριά μπαχαρικά για να απολαύσουμε την γεύση του αρνιού και της μελιτζάνας.

Το όμορφο χωριό μας Τέμενη Αιγίου

psomi zimoto 3
Ψωμί
hounkiar 2

4. Έχουμε βάλει τις μελιτζάνες πλυμένες και τρυπημενες με πιρούνι σε αρκετές μεριές, σε ταψί να ψηθούνε καλά.

hounkiar 9

4α. Μπορούμε να τις ψήσουμε στα κάρβουνα αν έχουμε τζάκι ή άλλη εστία αναμένη.

hounkiar 10

5. Στο φούρνο ψήνω στο πάνω-κάτω στους 200 βαθμούς για τρία τέταρτα ή ώσπου το πιρούνι να τις τρυπάει καλά.

hounkiar 3

6. Αφήνουμε να κρυώσουν, καθαρίζουμε την φλούδα την εξωτερική και αν έχει σπόρους τους βγάζουμε. 

hounkiar 4

7. Αφήνουμε μισή ώρα στο σουρωτήρι. 

8. Μετά τις ρίχνουμε σε κατσαρόλα και πολτοποιούμε με το ραβδομπλέντερ (ή στο μούλτι).

hounkiar 12

9. Ρίχνουμε το βούτυρο και τις γυροφέρνουμε λίγη ώρα μετά ρίχνουμε το γάλα και το αλάτι. Ανακατεύουμε να μην έχει υγρά καθόλου. 

Συνταγή για πουρέ διαφορετική:
 
1. Βάζουμε στην κατσαρόλα 4 κουταλιές της σούπας βούτυρο γάλακτος.
 
2. Μόλις ζεσταθεί λίγο ρίχνουμε 4 κουταλιές της σούπας αλεύρι.
 
3. Ανακατεύουμε καλά και μετά ρίχνουμε 800 γραμμάρια γάλα χλιαρό, αλάτι και πιπέρι, 1 κ.γ. ζάχαρη, λίγο μοσχοκάρυδο τριμμένο.
 
4. Μόλις γίνει η μπεσαμελ (αυγά μην ρίξετε), ρίχνουμε μέσα την μελιτζάνα και μία κούπα κασέρι τριμμένο στο χοντρό του τρίφτη.
 
5. Ανακατεύουμε και έχουμε έναν υπέροχο πουρέ μελιτζάνας.
hounkiar 11
hounkiar 6

10. Σε πυρεξ ή σε ταψάκι βάζουμε γύρω γύρω τον πουρέ και στην μέση αδειάζουμε προσεκτικά το κρέας με το ζουμί του.

11. Ψήνουμε στους 150 βαθμούς (προθερμασμένο), για μισή ώρα.

Το σερβίρουμε έτσι στο τραπέζι και παίρνει ο καθένας όσο θέλει.