Γιουβέτσι

γιουβετσι 2

Κυριακάτικο τραπέζι: γιουβέτσι.

1 κιλό μοσχάρι (εγώ ζητάω σπαλομπριζόλα χωρίς κόκαλα).
Το κόβω κομματάκια όχι πολύ μικρά υπολογίζω 3 στην μερίδα,

μισό κιλό κριθαράκι (εδώ το έφτιαξα στην μηχανή με αυγά από τις κότες μου, αλεύρι σταρένιο και γάλα πρόβειο),
ντομάτες τριμμένες 4,
ή ένα πουμαρώ
ή μία γεμάτη κ.σ πελτέ (εδώ τριμμένη ντομάτα από το περιβόλι μας),
αλάτι,
πιπέρι τριμμένο και σε κόκκους,
μπαχάρια 4,
κανέλλα 1 ξυλάκι,
δάφνη 3 φύλλα,
1 κ.γ. ζάχαρη,
ένα κρεμμύδι μεγάλο τριμμένο,
4 σκελίδες σκόρδο ολόκληρες,
λάδι ένα φλυτζάνι τσαγιού,
κρασί (ότι έχετε) μισό ποτήρι του νερού.
1. Το μαγειρεύω πρώτα στην κατσαρόλα:

σε τηγάνι ρίχνουμε το λάδι και σωτάρουμε το κρέας να πάρει χρώμα, το βάζουμε στην κατσαρόλα και συνεχίζουμε με το κρεμμύδι και τέλος το σκόρδο, τα ρίχνουμε και αυτά συνεχίζεται για ένα λεπτό το σωταρισμα και σβήνουμε με το κρασί.

2. Μετά ρίχνουμε ένα ποτήρι νερό και το αφήνουμε να σιγοβράζει έτσι, στην συνέχεια ρίχνουμε την ντομάτα και τα μυρωδικά, ζάχαρη αλλά όχι το αλάτι ρίχνουμε ακόμα 1 ποτήρι νερό και όταν βράσει τελείως το αλάτι. 
Το νερό είναι σχετικό αν η φωτιά είναι δυνατή τελειώνει γρήγορα, το κανονίζετε μόνοι σας.
 
3. Τότε το μεταφέρουμε στο ταψί με προσοχή, και συμπληρώνουμε νερό αρκετό ενάμιση λίτρο, το βάζουμε στο φούρνο και μόλις αρχίσει να βράζει το ζουμί ρίχνουμε το κριθαράκι να πάει παντού.
Κατά διαστήματα το ανακατεύουμε να μην κολλήσει.
 
4. Όταν είναι έτοιμο (μισή ώρα) το βγάζουμε στον πάγκο να έχει ακόμα αρκετό ζουμί για να τραβήξει (όπως λέμε).
 
Είναι ένα φαγητό που λατρεύουν όλοι και κυρίως τα παιδιά.
γιουβέτσι