Γαρδούμπες με μαρούλια και ντομάτα

Συνταγή Μικράς Ασίας

Γαρδούμπες με μαρούλια και ντομάτα.

Αυτή η συνταγή έχει έρθει από το Μελί Ερυθραίας Μ. Ασίας και την έφτιαχνε η πεθερά μου.

Είναι πάρα πολύ νόστιμο.

Το βάζω για τις νέες κοπέλες.

Αποθηκεύστε το, αξίζει.

Το έφτιαχναν το Πάσχα ή σε γιορτές.

γαρδουμπες 4
γαρδουμπες 6

ΥΛΙΚΑ:

1 συκωταριά,

2 αντεριές,

δύο μαρούλια όχι τεράστια,

7 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα,

ένα μάτσο ολόκληρο άνηθο,

ένα ποτήρι του νερού λάδι όχι γεμάτο 3/4,

αλάτι και πιπέρι,

αν έχουμε λίγο φρέσκο μάραθο 2-3 φυλλαράκια,

πελτέ μία κουταλιά της σούπας,

ή ένα μικρό πουμαρώ,

ένα ποτηράκι του κρασιού νερό.

γαρδουμπες 7

1. Πλένουμε τις αντεριές πολύ καλά, τις τρίβουμε με λεμόνι και τις γυρίζουμε το μέσα έξω. 

2. Παίρνουμε ένα μολύβι χωρίς μύτη, το στερεωνουμε στην άκρη του εντέρου και γυρίζει σιγά σιγά το μέσα έξω. 

3. Μετά τις τρίβουμε πάλι με λεμόνι, τις ξεβγαζουμε με νερό και στραγγίζουμε.

4. Πλένουμε την συκωταριά πολύ καλά. Την βάζουμε σε νερό που βράζει για 10 λεπτά, θα βγάλει πολύ βρωμιά. 

5. Την στραγγίζουμε αμέσως στο σουρωτήρι και την πλένουμε πολύ καθαρά.

6. Μόλις κρυώσει την κόβουμε λωρίδες (φωτογραφία).

γαρδουμπες 1

7. Στην καρδιά αφαιρούμε το πάνω πάνω. 

8. Επίσης αφαιρούμε την πέτσα που είναι ενωμένα και τον οισοφάγο.

9. Μετά πιάνουμε ένα συκώτι ένα πνευμονι ή καρδιά και λίγο από το άσπρο που είναι σαν ξύγκι. 

10. Τα τυλίγουμε προσεχτικά και στερεωνουμε την άκρη στον προηγούμενο γύρο του εντέρου. 

11. Τα βάζουμε σειρές σε ρηχή κατσαρόλα. 

12. Το βάζουμε σε σιγανή φωτιά και αμέσως ρίχνουμε τα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα και τα μαρούλια κομμένα 3-4 πόντους και ζεματισμένα, δηλαδή τα έχουμε βουτήξει σε νερό που βράζει και τα στραγγίξαμε αμέσως. 

γαρδουμπες 2

13. Με ξύλινη κουτάλα πολύ προσεκτικά βάζουμε τα μαρούλια και τα μυρωδικά μας ανάμεσα στις γαρδούμπες. 

14. Αφήνουμε να βράσει σε σιγανή φωτιά τρία τέταρτα, σκεπασμένο. 

15. Μετά ρίχνουμε τον άνηθο, μάραθο, πελτέ, αλάτι και πιπέρι, λάδι, νερό, αφήνουμε μιάμιση ώρα ακόμα σε μέτρια φωτιά σκεπασμένο ή ώσπου να μείνει με το λάδι του.