Φανουρόπιτα

Κλασική συνταγή φανουρόπιτας.
 
Υλικά:
3 κούπες αλεύρι που φουσκώνει μόνο του,
1 κούπα ζάχαρη,
1 κούπα καρύδια τριμμένα στο μούλτι,
1 κούπα ελαιόλαδο,
1 κούπα χυμό πορτοκάλι με το ξύσμα του (εναλλακτικά πορτοκαλάδα),
1 κούπα σταφίδες μαύρες,
1 ποτηράκι του κρασιού κονιάκ,
1 κ.γ. γεμάτο σόδα,
1 κ.γ.γεματο κανέλλα τριμμένη και γαρύφαλλο τριμμένο,
7 ή 9 υλικά λέει η παράδοση
(Κούπα = η κόκκινη του Νεσκαφε).
φανουροπιτα 4
1. Χτυπάμε πολύ καλά το λάδι, συνεχίζουμε με την ζάχαρη μέχρι να λιώσει, μετά το χυμό πορτοκάλι που μέσα του έχουμε διαλύσει την σόδα, το ξύσμα, το κονιάκ, τα καρύδια και τα μυρωδικά.
 
2. Τέλος ρίχνω το αλεύρι και τελευταίες τις σταφίδες που τις έχουμε βρέξει και αλευρώσει (αλλιώς θα καθίσουν στον πάτο). Θα γίνει ένας πηχτος χυλός.
 
3. Λαδώνουμε και αλευρώνουμε ταψάκι 24-26 νούμερο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για τρία τέταρτα.
 
4. Δοκιμάζουμε με ξύλινο καλαμάκι να δούμε αν ψηθηκε καλά. Δηλαδή βάζουμε το καλαμάκι μέχρι κάτω και πρέπει να βγει στεγνό αλλιώς συνεχίζουμε το ψήσιμο λίγο ακόμα.
 
5. Αν πάρει χρώμα από πάνω και θέλει και άλλο ψήσιμο, κόψτε και βάλτε από πάνω ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο και συνεχίσετε να ψήνετε μέχρι να μην κολλάει καθόλου ζύμη στο καλαμάκι
 
6. Αν θέλουμε ρίχνουμε μετά ζάχαρη άχνη. Εδώ εγώ έκανα σχεδιάκια με ένα σεμέν.
 
φανουροπιτα 1
φανουροπιτα 2
φανουροπιτα 3