Γλυκό του κουταλιού σταφύλι 7

Γλυκό του κουταλιού σταφύλι

ΦΑΝΤΑΣΤΙΚO ΓΛΥΚΟ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ ΣΤΑΦΥΛΙ
OΧΙ ΣΤΑΦΙΔΙΑΣΜEΝΟ!!!
 
Υλικά:
1 κιλό σταφύλι σουλτανίνα σε ρόγες,
650 γραμμάρια ζάχαρη,
1 ποτηράκι του κρασιού νερό ΜOΝΟ,
1 κλαδάκι βασιλικό ή αρμπαρόριζα,
χυμό από μισό λεμόνι.
Γλυκό του κουταλιού σταφύλι 1
1. Πλένουμε καλά τις ρόγες του σταφυλιού, και τις βάζουμε στην κατσαρόλα με την ζάχαρη. 

2. Αφήνουμε στο ψυγείο όλη νύχτα.

3. Το πρωί (δεν θα έχει βγάλει νερό), ρίχνουμε ένα ποτηράκι του κρασιού νερό ΜΟΝΟ, όχι παραπάνω.
Γλυκό του κουταλιού σταφύλι 3
4. Βάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά (εγώ στο 2 παλιά κουζίνα). 

5. Θα δούμε ότι αμέσως θα βγάλει νερό και θα αφρίζει. Ανακατεύουμε δύο τρεις φορές μόνο.

6. Δεν ξαφρίζουμε παρά μόνο προς το τέλος όταν κοντεύει να γίνει, βγάζουμε με κουτάλι τον αφρό ο οποίος έχει καθίσει γύρω γύρω στις άκρες της κατσαρόλας. Δεν απομακρυνόμαστε από την φωτιά.
Γλυκό του κουταλιού σταφύλι 4
7. Αφήνουμε να βράσει και να δέσει κατευθείαν από την αρχή. 

8. Είναι από τα λίγα γλυκά που δένονται μεμιάς, αλλιώς θα μυρίζει σαν πετιμέζι. Εμένα μου πήρε ακριβώς τρία τέταρτα.
 
9. Δοκιμάζουμε αν έδεσε σε ποτήρι με νερό: ρίχνουμε μια σταγόνα σιρόπι και πρέπει να πάει στον πάτο, αν διαλύεται πάνω δεν είναι έτοιμο. 

10. Επίσης όταν είναι έτοιμο αρχίζει να βγάζει αφρούς διάφανους και να αλλάζει το χρώμα του σιροπιού σε ελαφρώς ροζ.
Γλυκό του κουταλιού σταφύλι 2
11. Όταν είναι έτοιμο ρίχνουμε χυμό από μισό λεμόνι και βάζουμε ένα κλαδάκι βασιλικό ή αρμπαρόριζα. 
 
12. Τώρα βάζουμε πάνω μια πετσέτα και κλείνουμε το καπάκι σφιχτά και αφήνουμε σε μια άκρη τουλάχιστον 10 ώρες. Δεν το κουνάμε καθόλου. 
Γλυκό του κουταλιού σταφύλι 5
13. Έτσι διατηρείται η ρόγα ωραία ζωντανή και όμορφη, όχι σταφιδιασμένη σαν να είναι φλούδες.
Γλυκό του κουταλιού σταφύλι 6
Κοιτάξτε τις φωτογραφίες. Στην Τέμενη Αιγίου το έφτιαχναν έτσι ακριβώς.