Σάμαλι νηστίσιμο

Sam Bali tatlisi 

σημαίνει γλυκό της Δαμασκού μιας και ξεκίνησε από εκεί. 

Είναι πολύ απλό γλυκό και πολύ νόστιμο.

Υλικά:

400 γρμ σιμιγδάλι χοντρό,
100 γρμ  σιμιγδάλι ψιλό,
1 ποτήρι νερό,
1 ποτήρι πορτοκάλι χυμό,
1 ποτήρι (και πιο λίγο) ζάχαρη,
1 χαρτάκι μπαίκιν,
μισό κ.γ. σόδα,
μισό κ.γ τριμμένη μαστίχα,
1 σφηνάκι λάδι.
Αμύγδαλα φιλέ προαιρετικά.
 

σαμαλι 4
σαμαλι 1

1. Σε βαθιά λεκάνη ρίχνουμε τα δύο είδη σιμιγδάλι, το μπαίκιν και τη ζάχαρη.

2. Ανακατεύουμε. Μετά ρίχνουμε το νερό και τον χυμό στον οποίο έχουμε ρίξει τη σόδα και κρατάμε το ποτήρι από πάνω από το μίγμα γιατί φουσκώνει γρήγορα και χύνεται.

3. Τέλος ρίχνουμε το λάδι. 

4. Ανακατεύουμε καλά και σκεπάζουμε με πετσέτα και αφήνουμε στην άκρη για 3 ώρες.

5. Στην μία ώρα ανακατεύουμε λίγο. Μετά το βάζουμε σε ταψάκι (δεν λαδώνω το ταψί) τετράγωνο καλύτερα 26 νούμερο.

6. Ρίχνουμε πάνω το φιλέ αμυγδάλου.

7. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 50 λεπτά.

8. Στην μισή ώρα βγάζουμε και το κόβουμε τρίγωνα κομμάτια.

9. Αν δεν έχουμε ρίξει αμύγδαλα, βάζουμε μισό αμύγδαλο καβουρδισμένο ή ένα γαρύφαλλο σε κάθε κομμάτι και μετά το βάζουμε πάλι στο φούρνο. 

10. Αν πάρει χρώμα το σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο.

11. Μόλις βγει καυτό από το φούρνο του ρίχνουμε σιγά σιγά με την κουτάλα το επίσης ζεστό σιρόπι.

12. Ανοίγουμε την πόρτα του σβηστού πλέον φούρνου και βάζουμε μέσα το σιροπιασμενο γλυκό μας και αφήνουμε να κρυώσει εκεί (με ανοιχτή την πόρτα).

13. Το σάμαλι κανονικά κόβεται την άλλη μέρα, κρύο.

 

ΣΙΡΟΠΙ

3 φλιτζάνια ζάχαρη,

4 νερό,

μία φλούδα λεμόνι,

2 σπυράκια μαστίχα

—————————-

Βράσιμο για 10 λεπτά και είναι έτοιμο.
Το ρίχνουμε ή ζεστό σε κρύο σάμαλι ή κρύο σε ζεστό.

σιροπι

Σάμαλι κανονικό

Η ίδια συνταγή μόνο αλλάζουμε τον χυμό πορτοκαλιού με ένα ποτήρι του νερού γιαούρτι πρόβειο ή άλλο, και το λάδι με ίδιο βούτυρο. 

Η υπόλοιπη συνταγή είναι ίδια. 

Είναι φανταστικό γλυκό!!!!

σαμαλι 2