Ένα ψωμί με ιδιαίτερη γεύση που το μυστικό του κρύβεται στη μίξη δύο ειδών αλευριού και στα χαρτάκια με προζύμι αντί για μαγιά.
Υλικά:
500 γραμμάρια αλεύρι ζυμωτό (κίτρινο),
300 γρμ αλεύρι για όλες τις χρήσεις,
1 κ.σ.κοφτή αλάτι,
1 κ.σ. ζάχαρη,
2 χαρτάκια προζύμι,
1 ποτηράκι του κρασιού ελαιόλαδο,
νερό όσο πάρει γύρω στα 2 ποτήρια νερό.
Βήμα 1.
Τα έριξα όλα στο μίξερ, το νερό σιγά σιγά. Το άφησα το ζυμάρι μέσα στον κάδο 3 ώρες σκεπασμένο με κουβέρτα.
Βήμα 2.
Μετά το έβαλα στον πάγκο μου με αλευράκι και το ζυμωσα 2-3 φορές μόνο.
Βήμα 3.
Σε αλευρωμένο ταψί που έχει καπάκι, το έβαλα μέσα, το πάτησα καλά.
Βήμα 4.
Αφήνω 1 ώρα σκεπασμένο και μετά άχνισα με αλεύρι και έκοψα λίγο.
Βήμα 5.
Ψήσιμο 220 πάνω και κάτω, τρία τέταρτα με κλειστό καπάκι και ένα τέταρτο ανοιχτό.
Βήμα 6.
Σβήνω το φούρνο και το αφήνω ένα τέταρτο ακόμη.