Αγκινάρες αυγολέμονο

Λέγεται και α λα πολίτα, είναι πολύ χαρακτηριστικό ανοιξιάτικο φαγητό, πολύ νόστιμο και πολύ υγιεινό. Οι αγκινάρες αυγολέμονο πολύ συνηθισμένο στην Τέμενη. 

 

 

Υλικά:

Πατάτες,

καρότα,

άνηθο,

κρεμμυδάκια φρέσκα και ένα ξερό μεγάλο,

λάδι μισό ποτήρι νερού,

αλάτι, πιπέρι,

λεμόνια,

αγκινάρες. Εγώ έβαλα από τον καταψύκτη μου ζεματισμενες. (Φωτογραφία είδατε πόσο άσπρες είναι).

agginares avgolemono 17
agginares avgolemono 9

Ρίχνουμε το λάδι στην κατσαρόλα και τα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα, το κρεμμύδι τριμμένο. Γυροφέρνουμε με ξύλινη κουτάλα να μαραθούν. Μετά τις πατάτες και τα καρότα, τον άνηθο, ένα ποτήρι νερό, αλάτι και πιπέρι. Αφήνουμε να βράσει 20 λεπτά και μετά ρίχνουμε τις αγκινάρες. Αν οι αγκινάρες είναι φρέσκιες  τις βάζουμε από την αρχή. Αφήνουμε άλλα 20 λεπτά ή ώσπου να βράσουν. Αν δεν έχει μείνει αρκετό ζουμί, προσθέτω ακόμα λίγο νερό. 

Μετά φτιάχνουμε το αυγολέμονο ως συνήθως. Εγώ χτυπάω 2-3 αυγά στο μούλτι μαζί με ένα κ.γ. αλεύρι, τα γυρίζω σε πιατέλα (βαθιά), ρίχνω το λεμόνι (εγώ βάζω τρία, τους αρέσει), ανακατεύω και σιγά σιγά ρίχνω το ζουμί να ενσωματωθεί. Στο τέλος το ρίχνω στο φαγητό και το αφήνω να βράσει άλλα πέντε λεπτά. Αν δεν θέλετε αυγολέμονο λόγω νηστείας, μόλις βράσει βγάζετε σε ένα πιάτο ζουμί, ρίχνετε το λεμόνι και μια κ.σ. κοφτή αλεύρι και χτυπάτε καλά. Το ρίχνετε στην κατσαρόλα να πάει παντού, αφήστε στην φωτιά πέντε λεπτά.

agginares avgolemono 3
agginares avgolemono 5
agginares avgolemono 1
agginares avgolemono 2
agginares avgolemono 4
agginares avgolemono 6

Μυστικό: ξεκινάμε προσθέτοντας ελάχιστο ζωμό στο αυγό για να μην μας κόψει το αυγολέμονο και για να έρθει πιο ομαλά το αυγό στην θερμοκρασία του ζωμού.

agginares avgolemono 7
agginares avgolemono 8