Αμυγδαλόπιτα

αμυγδαλοπιτα

Ένα γιορτινό γλυκό πολύ νόστιμο!!!! Με κρέμα ή χωρίς. 

Υλικά:

10 κουταλιές της σούπας αμύγδαλα ασπρισμένα και πολύ ελαφρά καβουρδισμένα,

10 αυγά,

10 κ.σ.ζάχαρη,

5 κ.σ. σιμιγδάλι χοντρό,

5 κ.σ.φρυγανιά τριμμένη στο μούλτι,

1 φακελάκι μπαίκιν,

1 ποτηράκι του κρασιού κονιάκ,

ξύσμα από ένα λεμόνι και ένα πορτοκάλι,

1κ.γ.

κανέλλα,

1 κ.γ. γαρύφαλλο τριμμένο.

 

Σιρόπι:

3 ποτήρια ζάχαρη,

4 ποτήρια νερό,

1 ξύλο κανέλλας,

μια φλούδα από λεμόνι. 

1. Χωρίζουμε τα ασπράδια και τα χτυπάμε πολύ καλή μαρέγκα, αφήνουμε στην άκρη. 

2. Χτυπάμε τους κρόκους με την ζάχαρη πολύ καλά. 

3. Μετά με το σύρμα (όχι με μίξερ) ανακατεύουμε ρίχνοντας κουταλιά κουταλιά όλα τα υλικά μας. 

Αν δεν βάλετε κρέμα ρίξτε πάνω φιλέ αμυγδάλου.

4. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για τρία τέταρτα. 

5. Το σιρόπι βράζουμε για 10 λεπτά. Σιροπιάζουμε το ένα κρύο και το άλλο ζεστό. 


Κρέμα:

6. Χτυπάμε μια κρέμα γάλακτος 35% με ένα σφηνάκι άχνη ζάχαρη μέχρι να γίνει σαντιγί. 

7. Στρώνουμε τη σαντιγί πάνω από την αμυγδαλόπιτα σιροπιασμένη και πάνω ρίχνουμε φιλέ αμυγδάλου καβουρδισμένα. 

Είναι υπέροχο γλυκό…