Ανεμώνες

ανεμωνες

Anemone coronarius.

Υπάρχουν 150 είδη και βρίσκονται σε όλο τον κόσμο!!! Οι αρχαίοι Έλληνες της έδωσαν αυτό το όνομα διότι πίστευαν ότι ανθίζει μόνο όταν φυσάει άνεμος. Κάποιες είναι δηλητηριώδεις, σε κάποια μέρη τις τρώνε!! Εγώ τις αγαπώ πολύ…

Βλέποντας τις ανεμώνες πως να μην θυμηθώ τα παλιά… Όταν είμαστε μικρά στις διακοπές των Χριστουγέννων οι γονείς μας μας έπαιρναν κοντά στο χτήμα οι πιο μεγάλες αδελφές μου βοηθούσαν λίγο εγω η πιο μικρή τίποτα δεν έκανα, έπαιζα και τραγούδαγα… Ερχόταν και μια θεία μου από την Αθήνα και έλεγε- να στείλετε το παιδί στο ωδείο, έχει ωραία φωνή… απαντούσε η γιαγιά μας η Κατίγκω η οποία είχε αργαστή συνεργασία με την μητέρα μας πράγμα σπάνιο για νύφη με πεθερά… – τι λες τώρα Ντίνα.. Πριμαντώνα θα το κάνουμε το κορίτσι; Όχι..

Το τι παιχνίδι κάναμε όλη μέρα, χορτάσαμε παιχνίδι… Είμαστε τέσσερα κορίτσια και ένα αγόρι, το μικρότερο… Ανεβαίναμε στους τροχαλούς (τεράστιοι σωροί με πέτρες) και κατρακυλουσαμε όλα μαζί και το λέγαμε τσουλήθρα. Μετά ανεβαίναμε στην αρχαία μάντρα, που παλιά πέρναγε ο ποταμός Σελινούντας, πριν του αλλάξουν κοίτη. Εκεί φτιάχναμε σπιτάκια με κήπους. Μαζεύαμε βρύα και λειχήνες και φυτεύαμε ανεμώνες…

Υπήρχαν τότε πάρα πολλές. Μαζεύαμε πολλές και τις πηγαίναμε στην μητέρα και την γιαγιά μας και τις έβαζαν σε ανθοδοχεία, τις αγαπούσαν πολύ..
 
Παιχνίδια μπορεί να μην είχαμε αλλά εφευρήσκαμε μόνα μας πάρα πολλά..
Κοιτάζω αυτή την εικόνα και βλέπω πέντε μικρά παιδάκια να παίζουν ανέμελα. Μαζεύουν ανεμώνες. Η Ρουλα μαζεύει με μακριά κοτσάνια, η Κατερίνα τις μεγάλες ανθισμένες, η Νία προτιμά τις άσπρες και ροζ, εγώ μόνο μπουμπούκια. Ο Αργύρης πάλι δεν μαζεύει τίποτα, διότι είναι αγόρι και οι άνδρες δεν μαζεύουν λουλούδια.

Τις πάμε στη μαμά να τις βάλει στα αυτοσχέδια βάζα της να στολίσει το ευλογημένο μας σπίτι. Εγώ θα πάρω το μπράβο της – τέτοιες θέλω, κλειστές σαν της Χριστίνας. Χριστέ μου πόσο χαίρομαι. Ένας Θεός ξέρει πόσο πασχίζω για έναν έπαινο που σπάνια εισπράττω. Ας είναι, έστω και για τις ανεμώνες.

Πολλά χρόνια μετά, η Κατερίνα μαζεύει ακόμα ανεμώνες στα βουνά της Βιρτζίνια στην Αμερική. Η Νία στη Ρόδο όπου φυτρώνουν χιλιάδες. Εγώ με τη Ρούλα, αφού κάναμε ένα μακρύ ταξίδι στην Αθήνα, γυρίσαμε στα πάτρια και τις μαζεύουμε στο ίδιο μέρος. Αργύρης έγινε άνδρας, διαιώνισε επάξια το είδος του, αλλά ανεμώνες δεν μάζεψε ούτε μαζεύει.

Σε πείσμα των καιρών,οι ανεμώνες συνεχίζουν να φυτρώνουν στο χτήμα και συνεχίζουν να τις μαζεύουν παιδιά, μικρά και μεγάλα.
ανεμωνη