Μπίζα (αρακάς) με αγκινάρες

Ανοιξιάτικο φαγητό όταν ο αρακάς είναι φρέσκος αλλά και χειμωνιάτικος εάν τον χρησιμοποιείτε κατεψυγμένο.

Μισό κιλό αρακά κατεψυγμένο,

μερικές αγκινάρες, 

καρότα κομμάτια, 

4 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα, 

ένα κρεμμύδι ξερό τριμμένο, 

άνηθο ένα ματσάκι, 

ντομάτα τριμμένη ή πελτέ, 

αλάτι και πιπέρι. 

aginares arakas

Όλα αυτά τα υλικά τα καλλιεργούμε στο περιβόλι μας: μπίζα, καρότα, μάραθο, πελτέ, λάδι, κρεμμυδάκι. 

Ίσως σας φανεί ότι κομπάζω αλλά δεν είναι έτσι, απλά χαίρομαι μερικές φορές πάρα πολύ όταν καλιεργώ το φαγητό μας.

Εάν καλλιεργείτε και εσείς τότε θα ξέρετε ότι ο αρακάς απλά καθαρίζεται και μπαίνει κατ΄ευθείαν στην κατάψυξη. 

Παλιά στην Τέμενη καλλιεργούσαν πολλοί μπίζα και ήταν από τις κύριες πηγές διατροφής των κατοίκων.

aginares arakas 2

Ρίχνουμε λάδι στην κατσαρόλα, εγώ ρίχνω μισό ποτήρι του νερού, εσείς όσο θέλετε.

aginares arakas 1

Ρίχνουμε τα κρεμμυδάκια και με μία ξύλινη κουτάλα ανακατεύουμε μέχρι να μαραθούν. 

 Μετά ρίχνουμε τον αρακά χωρίς να τον ξεπαγώσουμε, ανακατεύουμε, ρίχνουμε τα καρότα και ένα ποτήρι χλιαρό νερό. Αφήνουμε να μισοβράσουν και μετά ρίχνουμε τον άνηθο, την ντομάτα, αλάτι και πιπέρι  τις αγκινάρες. Όταν πιεί το νερό του και μείνει με το λάδι, είναι έτοιμο.