Μπίζα (αρακάς) με άγριες αγκινάρες

Έτσι ακριβώς το έφτιαχναν παλιά στην Τέμενη.

 

Υλικά:

μισό κιλό ή παραπάνω αρακάς ξεφλουδισμένος φρέσκο ή κατεψυγμένο, 

8 αγκινάρες άγριες καθαρισμένες, 

ένα ματσάκι μάραθο (εμείς εδώ βάζουμε μόνο τις καρδούλες τις τρυφερές),

μισό ποτήρι του νερού ελαιόλαδο, 

5 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα, 

1 ποτήρι νερό που μέσα έχουμε διαλύσει 1 κουταλιά της σούπας πάστα δηλαδή πελτέ ντομάτας,

αλάτι και πιπέρι. 

Τίποτα άλλο. 

aginares arakas 7
aginares arakas 6

Σε κατσαρόλα ρίχνουμε το λάδι (εγώ ρίχνω μισό ποτήρι του νερού) και μόλις ζεσταθεί ρίχνουμε τα κρεμμυδάκια, τα σοτάρουμε λίγο με μια ξύλινη κουτάκα και μετά τον αρακά και τις αγκινάρες. 

Τα γυροφέρνουμε 2-3 λεπτά να μαραθούνε λίγο και τα αδειάζουμε σε ταψί. 

Ρίχνουμε και το νερό με τον πελτέ, το μάραθο, το αλάτι και το πιπέρι. 

Σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στο πάνω και κάτω παλιός φούρνος, ψήνουμε μισή ώρα ή ώσπου να πιεί το νερό του. 

Θυμάμαι τα τεράστια ταψιά που έβαζε η μητέρα μας στον ξυλόφουρνο και πάνω πάνω ξεροψηνόταν!!!!

Αλλά και το δικό μου ήταν τέλειο!!!