asprogiaxni 4

Ασπρογιάχνι

ΑΣΠΡΟΓΙΑΧΝΙ
Ένα παμπάλαιο φαγητό της Τέμενης και της ευρύτερης περιοχής της Αιγιάλειας .
 
Συνήθως γίνεται με χοντρό κρέας (ζυγούρι, βεργάδι κλπ) το οποίο το βράζουμε λίγο, το στραγγίζουμε καλά και συνεχίζουμε όπως το χοιρινό. Εδώ το έφτιαξα με χοιρινό.

Υλικά:
ενάμιση κιλό χοιρινό κομματάκια,
8 μεγάλα κρεμύδια ξερά κομματάκια μικρά,
2 σκελιδες σκόρδο φετούλες,
μισό ποτήρι του νερού ελαιόλαδο,
αλάτι και πιπέρι,
1 κουταλιά της σούπας γεμάτη αλεύρι,
χυμό από 2 λεμόνια.

asprogiaxni 1
asprogiaxni 4
Σε τηγάνι ρίχνουμε το λάδι να ζεσταθεί και μετά τα κομματάκια το κρέας, όχι όλα μαζί, να πάρουν χρώμα.
 
Όταν είναι έτοιμα ρίχνουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο και τα ανακατεύουμε συνέχεια – όχι να ξεροψηθούν αλλά να καραμελώσουν.
 
Τα ρίχνουμε στο κρέας και ρίχνουμε νερό ζεστό, όχι πολύ, ίσα να τα σκεπάσει.
 
Το παρακολουθούμε ώσπου να βράσει τελείως, ρίχνοντας σιγά σιγά νερό όσο χρειάζεται να μείνει με ζουμί.
Όταν είναι έτοιμο, σε τηγανάκι ρίχνουμε το αλεύρι να πάρει λίγο χρώμα.
 
Ρίχνουμε το χυμό λεμονιού στο αλεύρι και συνεχίζουμε με ζουμί από το κρέας ανακατεύοντας και μετά το ρίχνουμε στο φαγητό κουνώντας την κατσαρόλα και βράζοντας 2-3 λεπτά.
 
Τα κρεμμύδια έχουν μετατραπεί σαν πηχτή σάλτσα.
 
Σερβίρεται όπως είναι ή με πατάτες, ρύζι κ.λ.π.
asprogiaxni 2